Platforma WHISPER za prevenciju prevara u poslovima faktoringa – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Platforma WHISPER za prevenciju prevara u poslovima faktoringa

Privredna komora Srbije (PKS) pokrenula je platformu WHISPER, novu uslugu namenjenu bankama i faktoring kompanijama za prevenciju prevara u poslovima faktoringa.

Softversko rešenje razvijeno je, kako je saopšteno iz PKS, u saradnji sa faktoring kompanijom Finspot, i omogućiće bankama i faktoring društvima, članicama Sekcije za razvoj faktoringa PKS, detektovanje prevara duplog finansiranja faktura u poslovima faktoringa.

„Razvoj ove platforme je samo jedna od aktivnosti Udruženja finansijskih institucija na prevenciji prevara u finansijskim uslugama, čime direktno doprinosimo stabilnosti finansijskog sistema u celini. Sekcija za razvoj faktoringa u narednom periodu će nastaviti rad na unapređenju i promociji ove moderne finansijske usluge u kojoj preduzeće prodaje svoja potraživanja trećoj strani i na taj način obezbeđuju sebi obrtni kapital“, rekla je Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija u PKS.

Poslovima faktoringa na tržištu Srbije trenutno se bave 22 kompanije, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza i desetak poslovnih banaka, naveli su iz PKS.

Promet faktoring usluga u 2022. godini dostigao je iznos od skoro 1,7 milijardi evra, uz rast od 53,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što ukazuje na sve značajnije pozicioniranje faktoringa kao alternativnog instrumenta finansiranja privrede.

Tags
Back to top button