Rastu industrije u maju doprinela proizvodnja struje – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Rastu industrije u maju doprinela proizvodnja struje

Industrijska proizvodnja u Srbiji u maju ove godine veća je za 1,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u periodu od januara do maja ove godine veća za dva odsto, u poređenju sa istim periodom 2022. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u maju 2023. godine, u odnosu na isti period prošle godine, imali su sektori: proizvodnja struje, zatim računara, elektronskih i optičkih proizvoda, osnovnih metala, eksploatacija ruda metala i proizvodnja prehrambenih proizvoda.

Posmatrano po sektorima industrijske proizvodnje, u maju ove godine proizvodnja u sektoru snabdevanje strujom, gasom, parom porasla je 17,2 odsto, dok je prerađivačka industrija u padu 0,6 odsto, kao i rudarstvo koje je takođe zabeležilo pad od 3,3 odsro u odnosu na isti period lane, pokazuju podaci RZS.

Obim industrijske proizvodnje u maju 2023. godine bežei rast u 15 oblasti (koje imaju učešće u strukturi industrijske proizvodnje 63 odsto) i pad kod 14 oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje 37 odsto).

Nova ekonomija

Tags
Back to top button