Cene nafte u prvih šest meseci 2023. godine pale oko 12 odsto – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Cene nafte u prvih šest meseci 2023. godine pale oko 12 odsto

Cene nafte su na svetskom tržištu porasle prošle sedmice, ali su tokom prvog polugodišta pale oko 12 odsto zbog daljeg podizanja kamatnih stopa koje su posledica visoke inflacije.

Cena barela nafte na londonskom tržištu je porasla 1,4 odsto prošle sedmice, dostigavši 74,9 dolara, dok je na američkom tržištu cena barela porasla 2,1 odsto, na 70,64 dolara.

Ipak, ti porasti samo su ublažili pad na kvartalnom i polugodišnjem nivou. U prvih šest meseci ove godine, cena barela nafte na londonskom tržištu je pala 12,8 odsto, a na američkom tržištu 12 odsto.

To je rezultat usporavanja rasta ekonomije zapadnih zemalja, budući da centralne banke već duže od godinu podižu kamatne stope zbog visoke inflacije.

S usporavanjem ekonomskog rasta, smanjuje se i potražnja. Takođe, kineska ekonomija, koje je najveći svetski uvoznik nafte, ne oporavlja se od korona krize onoliko brzo kao što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih mera u vezi sa pandemijom.

Kako bi podržala cene, Saudijska Arabija je najavila smanjenje proizvodnje dodatnih milion barela dnevno u julu. OPEC i njegovi saveznici su takođe produžili sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja godine.

Međutim, monetarne vlasti zapadnih zemalja, uključujući Američku federalnu rezervu i Evropsku centralnu banku, najavljuju dalje povećanje kamatnih stopa kako bi suzbile inflaciju, što će dodatno usporiti ekonomski rast.

SEEbiz

Tags
Back to top button