Lučić: Telekom svetu već nudi startap projekte, želimo partnerstvo sa najvećima – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Lučić: Telekom svetu već nudi startap projekte, želimo partnerstvo sa najvećima

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je da uz pomoć projekta za dijasporu i fonda za finansiranje digitalnih startap kompanija Telekom već nudi svetu svoje projekte.

“Nama će dijaspora omogućiti da možda dupliramo broj od jedanaest miliona korisnika. Probaćemo da uspostavimo partnerstvo sa najvećima –  Amazonom, Netfliksom, Fejsbukom”, rekao je Lučić.

Lučić je za RTS rekao da su “sa projektom za dijasporu krenuli intenzivno pre četiri godine, puštanjem mobilnog operatera u Austriji”, te da su sada došli do 150.000 korisnika.

“Shvatili smo da je ogroman potencijal u dijaspori, jer mi imamo i sadržaj i digitalne servise koji oni žele da imaju. Osim Austrije, proširili smo se prošle godine na Švajcarsku, sada završavamo Nemačku, 17. jula počinje prodaja naših kartica u Nemačkoj, moguće je i onlajn, preko našeg portala i 12 distributera, a planiramo da u godini dana pustimo 30 naših poslovnica”, objasnio je on.Takođe, Lučić je naveo da je Turska sledeća zemlja, kao i da potom slede i SAD.

“To je normalan poslovni potez sa naše strane, jer dosta intenzivno ulažemo u sadržaj, televizijske serije, razne druge programe i distributeri smo svih kanala iz bivše Jugoslavije, a sa druge strane ulažemo u digitalne servise tako da širimo potencijal naših korisnika”, objasnio je on.

On je istakao da su premašili 11 miliona korisnika, te da je 2022. godine napravljen rekord.

“Nama će dijaspora omogućiti da možda dupliramo taj broj”, navodi Lučić.

On je rekao da Telekom već sada ima u većinskom ili kompletnom vlasništvu deset kompanija u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

“Našim intenzivnim razvojem u digitalne servise pomažemo i državi da što brže uđe u novu industrijsku revoluciju. Telekom Srbija bi trebalo da bude osnov razvoja i same države u toj novoj industrijskoj revoluciji”, istakao je on.

Lučić je rekao da je cilj da “Telekom” postane globalni igrač.

“Prošle godine smo imali rekordan prihod od preko milijardu evra. Uz pomoć projekta za dijasporu i uz pomoć toga što imamo prvi fond za finansiranje digitalnih startapa, već smo krenuli u svetu da nudimo naše startap projekte – devet finansiramo, sa druge strane naš sadržaj nije samo za dijasporu mi ga već prodajemo i Amazonu, na pet kontinenata, postajemo globalni igrač”, naveo je Lučić.

On je mišljenja da će veštačka inteligencija promeniti život u narednih 10 do 15 godina i smatra da će ona imati isti efekat na razvoj industrije kao kada se pojavila struja.

“Intenzivno radimo nekoliko projekata, koristimo veštačku inteligenciju ka što boljem odgovoru ka korisniku, da mašina govori korisniku u predikciji smetnji da možemo unapred da vidimo gde može da se javi smetnja da korisnici imaju što bolju uslugu”, rekao je on.

Euronews/Tanjug

Tags
Back to top button