Sve američke banke prošle stres test – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Sve američke banke prošle stres test

Sve velike američke banke su uspešno prošle redovni godišnji test recesije, navodi se u saopštenju američke centralne banke FED.

U slučaju negativnog scenarija, koji predviđa “jaku recesiju”, nijedna od 23 testiranih banaka u SAD ne bi bankrotirala i sve bi uspele da održe minimalni nivo kapitala, navodi se na sajtu FED-a.

Ovogodišnji test je bio zasnovan na scenariju ozbiljne globalne recesije sa padom cena komercijalnih nekretnina za 40,0 odsto i padom cena kuća i stanova za 38,0 odsto, uz visoku nezaposlenost i smanjenje ekonomske proizvodnje.

Ako bi se ovaj scenario – koji, između ostalog predviđa stopu nezaposlenosti od 10,0 odsto – obistinio, banke bi ipak zabeležile značajne gubitke od oko 541 milijardi dolara, dodaje se u saopštenju FED-a.

“Rezultat pokazuje da je bankarski sistem u SAD snažan i izdržljiv”, saopštio je zamenik predsedavajućeg za nadzor FED-a Majkl Bar.

On je istovremeno napomenuo da je ovaj test samo jedan od načina za merenje snage banaka i pozvao na dalji rad i oprez povodom mogućih rizika.

Tags
Back to top button