Pauel: Politika možda nije dovoljno restriktivna – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Pauel: Politika možda nije dovoljno restriktivna

Čelnici nekoliko najvećih svetskih centralnih banaka signalizirali su svoju spremnost da nastave da povećavaju kamatne stope i da ih zadrže visokim, jer su upozorili da zategnuta tržišta rada i dalje održavaju rast cena i plata.

Šefovi američkih Federalnih rezervi, Evropske centralne banke i Banke Engleske upozorili su da će možda biti potrebno više akcije da bi se inflacija smanjila do cilja od dva procenta uprkos predviđanjima nekih ekonomista da dalje povećanje kamatnih stopa može podstaći recesiju ili finansijsku krizu, prenosi Financial Times.

„Iako je politika restriktivna, možda nije dovoljno restriktivna i nije bila restriktivna dovoljno dugo. Tržište rada zaista opterećuje ekonomiju“, rekao je predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) na godišnoj konferenciji ECB u Sintri u Portugalu. On je signlizirao da bi Fed mogao da poveća kamatne stope na dva naredna sastanka posle pauze u junu.

Analitičari ocenjuju da su bankari spremni da tolerišu blagu recesiju ako je to cena koju treba platiti za suzbijanje inflacije. Zamenica direktorke MMF-a Gita Gopinat upozorila je međutim da će centralne banke možda morati da žrtvuju svoju borbu protiv inflacije ako visoke kamatne stope izazovu sistemsku finansijsku krizu.

Investitori očekuju da će Fed, ECB i Banka Engleske povećati kamatne stope još nekoliko puta u narednim mesecima, naročito zbog činjenice da je uprkos inflaciji ekonomski rast ostao relativno otporan, a tržišta rada su i dalje tesna, dok plate brzo rastu.

Inflacija je u padu u Sjedinjenim Američkim Državama i evrozoni, ali isključuje cene energenata i hrane. Pauel je rekao da, iako su cene robe i stanova pale, Fed još nije primetio „bilo kakvo stvarno poboljšanje“ u sektoru radno intenzivnih usluga. On je naveo da još ne misli da će recesija biti potrebna da bi se ponuda i potražnja radne snage doveli u ravnotežu.

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) rekao je da bi moglo da dođe do „veoma velikih skokova“ inflacije u narednim meecima, dok je predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) navela da „ne vidi dovoljno opipljivih dokaza da se osnovna inflacija stabilizuje i kreće naniže“.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button