Od 30. juna možemo očekivati novi rast euribora – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Od 30. juna možemo očekivati novi rast euribora

Za nekoliko dana, tačnije 30. juna, svim građanima Srbije sa stambenim kreditima, njih oko 150.000, u elektronsko sanduče stićiće redovno obaveštenje o povećanju mesečne rate

Naime, tog dana, kamate na stambene kredite se usklađuju sa aktuelnim vrednostima euribora (tromesečnog ili šestomesečnog koji su najviše zastupljeni na našem bankarskom tržištu). Sa ovim usklađivanjem, rate za stambene kredita će u proseku biti veće od 20-ak do 80 evra u odnosu na januar.

Trenutna vrednost euribora se opasno približava granici od 4 odsto, koja je poslednji put zabeležena tokom ekonomske krize 2008. godine. Tačnije, šestomesečni euribor (6M) iznosi 3,908 odsto, dok tromesečni Euribor iznosi 3,577 odsto (3M). Kako bar jedna banka u Srbiji vezuje svoje stambene kredite za jednomesečni Euribor (1M), važno je istaći i da je njegova vrednost oko 3,429 odsto.

Ako uzmemo u obzir da se od 2012. godine euribor kreće ispod 0,5 odsto, a od 2016. godine se kreće u negativnoj “teritoriji” tj. ispod nule, rast kamata je za toliko veći. Preciznije, svaki od ovih euribora je uveliko porastao preko 4 odsto. Ali, signali iz ECB sugerišu da će se ovaj rast nastaviti.

Kada i kako se rate na stambene kredite usklađuju sa euriborom

Rate na kredite, naravno, ne rastu momentalno po donošenju odluke ECB, već svaka komercijalna banka svojim klijentima usklađuje dosadašnje rate sa novim vrednostima euribora u tačno definisanim datumima.

  • Šestomesečni euribor: rate na kredite sa šestomesečnim euriborom usklađuju se samo dvaput godišnje, 30. juna i 31. decembra.
  • Tromesečni euribor: rate se usklađuju na svaka 3 meseca, a ključni datumi su 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar.
  • Jednomesečni euribor: rate za te kredite se usklađuju svakog meseca.

(Blic)

Tags
Back to top button