Američki dolar ostaje dominantan – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Američki dolar ostaje dominantan

Američki dolar zadržaće svoju poziciju dominantne svetske rezervne valute u narednoj deceniji, uprkos sve glasnijim pozivima pojedinih zemalja za usvajanje alternativne valute. To je zaključak istraživanja zvaničnog foruma monetarnih i bankarskih institucija (OMFIF), istraživačkog centra za centralno bankarstvo Velike Britanije.

Rezervne banke koje upravljaju imovinom od oko 5.000 milijardi dolara očekuju da će udeo dolara nastaviti da opada u proporciji globalnih rezervnih valuta postepenim tempom. Dolar će činiti 54 odsto ukupnog obima rezervnih valuta za 10 godina u poređenju sa sadašnjih 58 procenata, prenosi Financial Times.

Među onima koji pokušavaju da ospore hegemoniju dolara je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula de Silva, koji je pozvao tržišta u razvoju da preispitaju svoje oslanjanje na dolar. Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa najavio je da će pitanje valute biti na dnevnom redu predstojećeg samita BRICS-a u avgustu.

Dominacija dolara postepeno je opadala poslednjih decenija kako je uloga SAD u globalnoj trgovini slabila, dok je prošlogodišnje zamrzavanje imovine ruske centralne banke u vrednosti većoj od 300 milijardi dolara podstaklo nove pozive nekih od najvećih svetskih ekonomija u usponu da napuste američku valutu.

Prema podacima MMF-a, na početku 21. veka dolar je činio više od 70 odsto globalnih rezervi. „Osećaj dedolarizacije u skladu je sa istorijskim trendom u poslednjih 10 godina. Bankari nam kažu da je malo verovartno da će se pojačati taj trend“, saopštio je OMFIF, čije istraživanje je pokazalo da 16 procenata centralnih banaka planira da poveća izloženost dolaru, a 10 odsto njih planira da ga smanji.

Kina, najveći svetski vlasnik rezervnih sredstava zalaže se za veće usvajanje svoje valute. OMFIF ocenjuje da su sankcije Rusiji dovele pitanje geoplolitike u oštriji fokus, kao i da će centralni bankari koji posmatraju tenzije između Kine i SAD nerado ulagati u juan baš sada.

(Biznis.rs)

Tags
Back to top button