Cosco dogovorio sticanje udela u kontejnerskoj luci Hamburg – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Cosco dogovorio sticanje udela u kontejnerskoj luci Hamburg

Kontroverzni dogovor kojim se kineskoj državnoj grupi COSCO dopušta manjinski udeo u kontejnerskom terminalu u Hamburgu je finaliziran, objavio je u ponedeljak nemački lučki operater HHLA.

HHLA je navela da je potpisala ugovore sa kompanijom COSCO za udeo u terminalu Tollerort nakon zvanične procene ulaganja. To znači da COSCO podružnica ima 24,99 odsto udela, piše SEEbiz.

Dogovor je sklopljen nakon otprilike dve godine pregovora i žestoke rasprave u Nemačkoj o stranom uticaju na domaću infrastrukturu.

Terminal će postati preferirana tačka rukovanja za COSCO. HHLA je u ponedeljak saopštila da je uverena da će saradnja ojačati poziciju Hamburga kao logističkog središta u regionu Severnog mora i Baltika.

COSCO je prvobitno želeo da preuzme 35 odsto kompanije koja upravlja terminalom. Međutim, nekoliko nemačkih ministarstava protestovalo je zbog toga, pa je u oktobru vlada postavila kvotu na manje od 25 procenata, kako bi sprečila COSCO da dobije blokirajuću manjinu.

Kina je najveći trgovinski partner Nemačke. Oko 30 odsto robe koja bi se pretovarila u luci Hamburg dolazi iz Kine ili ide tamo.

Dogovor se smatrao kontroverznim jer bi mogao da proširi kineski strateški uticaj na nemačku i evropsku saobraćajnu infrastrukturu, kao i da poveća nemačku zavisnost od Kine.

Tokom postupka HHLA je više puta naglašavala da će rad terminala, sve odnose sa klijentima, kao i IT sisteme i dalje centralno kontrolisati grupa. COSCO im ne bi imao pristup i ne bi mu bila data nikakva prava odlučivanja, saopštio je HHLA. To se takođe odnosi na zemljište terminala, koje i dalje u potpunosti pripada gradu Hamburgu.

SEEbiz

Back to top button