Srbijagas i mađarski MVM Group osnivaju zajedničko preduzeće – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Srbijagas i mađarski MVM Group osnivaju zajedničko preduzeće

Vlada Srbije donela je rešenje o davanju saglasnosti za osnivanje privrednog društva SERBHUNGAS d.o.o., a samu odluku o osnivanju ovog preduzeća doneo je Nadzorni odbor Srbijagasa.

Kako piše u rešenju Vlade Srbije, data je prethodna saglasnost na osnivanje privrendog društva SERBHUNGAS d.o.o Novi Sad, Republika Srbije u skladu sa odlukom broj 01-04-35/187-9, koju je doneo Nadzorni odbor Javnog preduzeća Srbijagas, Beograd, na sednici od 25. aprila 2023. godine.

Kako je danas najavio ministar finansija Siniša Mali, sutra na Strateškom savetu za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću biće potpisan veliki broj sporazuma, a među njima i ovaj o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarskog MVM Group oko zajedničkog nastupanja na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju

MVM je mađarska elektro-energetska grupacija, koja je 2011. ušala u industriju prirodnog gasa i zainteresovla se za gasovod Južni tok.

Podsetimo, na 13. zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, usvojena je odluka o gradnji naftovoda od Alđa u Mađarskoj do Novog Sada. Ovaj naftovod, u dužini većoj od 100 kilometara bi gradili mađarski MOL i srpska Transnafta, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, saopšteno je iz Vlade Srbije.

– Takođe, biće formirano novo mešovito preduzeće koje će učestvovati u modernizaciji elektromreže, a postigli smo saglasnost i o tome da izgradimo granični prelaz Reske-Horgoš na autoputu, koji bi bio u skladu sa najmodernijim evropskim standardima – naveo je tada Sijarto.

eKapija

Tags
Back to top button