BlackRock i JPMorgan osnivaju banku za rekonstrukciju Ukrajine – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

BlackRock i JPMorgan osnivaju banku za rekonstrukciju Ukrajine

Multinacionalni investicioni fond BlackRock i banka JPMorgan Chase pomažu ukrajinskoj vladi da oformi banku za rekonstrukciju kako bi usmerila početni kapital u projekte obnove zemlje koji bi mogli da privuku stotine milijardi dolara privatnih investicija.

Ukrajinski razvojni fond je i dalje u fazi planiranja i ne očekuje se da će se u potpunosti pokrenuti do kraja neprijateljstava sa Rusijom, prenosi Financial Times. Više detalja o tome investitori će moći da čuju ove nedelje u Londonu, gde će biti održana zajednička konferencija britanske i ukrajinske vlade.

Prema navodima kompanije BlackRock, današnje dugoročne izazove najbolje je rešavati kroz kombinovano finansiranje, zbog čega je osnivanje banke za rekonstrukciju potrebno za prikupljanje kapitala u velikom obimu.

Svetska banka procenila je u martu da će Ukrajini biti potrebno 411 milijardi dolara za posleratnu obnovu, a u međuvremenu se ta suma povećala. Vlada u Kijevu angažovala je konsultantski sektor kompanije BlackRock da utvrdi kako je najbolje privući kapital, a u februaru je angažovala JPMorgan.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je prošlog meseca da zemlja radi sa dve finansijske grupe i konsultantima. Nije postavljen formalni cilj za prikupljanje kapitala, a izvori navode da bi fond trebalo da privuče jeftin kapital od vlada, donatora i međunarodnih finansijskih institucija, kao i nekoliko puta više privatnih investicija.

SEEbiz

Tags
Back to top button