Koliko vremena vam treba da unapredite lične finansije? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Koliko vremena vam treba da unapredite lične finansije?

Upravljanje finansijama nije uopšte teško. Možda, na prvi pogled, može delovati kao nešto previše komplikovano, ali to je samo zbog toga štonas niko tokom života nije učio kako se upravlja novcem.

Međutim, to se svakako može naučiti. Potrebna vam je volja, odnosno motivacija i malo slobodnog vremena tokom dana.

Prva stvar koju bi trebali da urade svi koji su na kraju meseca uvek u „minusu“ jeste da tokom dana izdvoje minut za svoje finansije. Ne više od 60 sekundi u toku jednog dana.

Šta se može naučiti ili uraditi za 60 sekundi?

  • Možete proveriti koliko ste tog dana potrošili novca

Možda ne deluje kao mnogo značajna stvar, ali jeste. Kada znate koliko ste potrošili, ramišljaćete o tome gde ste te pare potrošili i kako možete da iskoristite ostatak svog novca.

  • Šta se postiže sa ovim?

Ljudi često uopšte ne vode računa o svom ličnom budžetu, a oni koji to rade, uglavnom jednom mesečno sednu i presaberu se da vide koliko su potrošili. A onda se pitaju gde je nestalo onih 10 hiljada, koje je trebalo odvojiti „sa strane“ za odlazak na letovanje…

Ako svaki dan odvojite jedan minut da prekontrolišete koliko potrošili u odnosu na ono što ste planirali da potrošite –na kraju meseca nećete imati probleme.

  • Stvorićete naviku da redovno kontrolišete svoj budžet

Evo i nekoliko saveta koji će vam pomoći da usvojite ovu naviku.

Neka vaš „minut za lične finansije“ bude svakog dana u isto vreme. Tako ćete lakše doći do rutine neophodne za ovakve aktivnosti.

Ukoliko volite tehničke inovacije, instalirajte na vašem telefonu neku od aplikacija koja vam pomaže da pratite svoj budžet.

Za prvih nedelju ili dve podesite alarm na telefonu, kako biste imali podsetnik, u suprotnom ćete zaboraviti.

Ukoliko redovno upražnjavate ovu aktivnost, posle tih prvih nedelja će vam već preći u naviku.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button