Novo lice na čelu turske centralne banke: Najava zaokreta u monetarnoj politici? – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Novo lice na čelu turske centralne banke: Najava zaokreta u monetarnoj politici?

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoga nimenovao je Hafize Gaje Erkan za novu guvernerku Centralne banke Turske (TCMB).

Prema agenciji Rojters, imenovanje Erkanove, koja je po struci finansijski inženjer, signal je da se Turska polako vraća tradicionalnoj monetarnoj politici i zatezanju ekonomije, nakon nekoliko godina smanjivanja kamatnih stopa.

Erkan je već peta osoba na čelu TCMB u poslednje četiri godine, a nije poznato da ima prethodno iskustvo sa monetarnom politikom. Dosadašnju karijeru je gradila pre svega u SAD.

Novi ministar finansija je priznati stručnjak Mehmet Šimšek,koji je pristalica tradicionalne ekonomske politike, tako da se očekuje postepeno povećanje kamatnih stopa koje bi moglo da ponovo privuče strane investitore.

Erdogan je prethodnih godinainsitirao na obaranju referentne kamatne stope, sa 19 odsto na 8,5 odsto u 2021. godini, što je dovelo do ogromnog rasta inflacije u zemlji, podseća britanska agencija.

Turska lira je na svom istorijskom minimumu, a američki dolar juče se prodavao za 23,5 lire. Nejasno je koliko će Erkan i Šimšek biti nezavisni od Erdoganovog uticaja, smatraju analitičari. Poslednji guverner TCMB koji je podigao referentne kamatne stope u Turskoj je otpušten nakon samo pet meseci.

Telegraf

Tags
Back to top button