Tražnja za svim kreditima je u padu, osim za stambenim: Smanjena i aktivnost banaka – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Tražnja za svim kreditima je u padu, osim za stambenim: Smanjena i aktivnost banaka

Kreditna aktivnost banaka prema nemonetarnom sektoru u prvom tromesečju ove godine je, posmatrano na međugodišnjem nivou, nastavila da usporava, navodi se u analizi trendova u kreditnoj aktivnosti u ovom periodu Narodne banke Srbije (NBS).

Iz NBS ističu da je do ovakvog kretanja došlo pod uticajem visoke baze iz prethodne godine, dospeća kredita iz garantnih šema i viših kamatnih stopa u uslovima restriktivnih monetarnih politika Narodne banke i Evropske centralne banke.

Krediti privredi su nastavili da usporavaju međugodišnji rast tokom prvog kvartala, na dva odsto u martu, sa 7,1 odsto u decembru prošle godine, i u prva tri meseca su smanjeni za 12,5 milijardi dinara, ili za 0,8 odsto.

Posmatrano po namenama, u prvom tromesečju najviše su smanjeni investicioni krediti, za 6,5 milijardi dinara, slede krediti za likvidnost i obrtna sredstva i nekategorisani krediti, sa smanjenjem od po 3,6 milijardi dinara. Kada je reč o problematičnim kreditima, njihovo učešće u ukupnim kreditima privredi se u martu spustilo na novi minimum od dva odsto, što je za 0,1 procentnih poena niže nego krajem 2022. godine.

Što se tiče kredita stanovništvu, međugodišnji rast ovih kredita dodatno je usporio na 4,4 odsto u martu, sa 6,3 odsto, krajem 2022. godine, čemu su, kako navode iz centralne banke, doprineli niža tražnja za kreditima zbog rasta kamatnih stopa i efekti visoke baze iz prethodne godine.

Nominalno posmatrano, krediti stanovništvu u martu su iznosili 1.448,3 milijardi dinara, što čini 46,8 odsto kreditnih potraživanja banaka od nemonetarnog sektora, odnosno 19,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Tokom prvog kvartala, krediti stanovništvu smanjeni su za 0,8 milijardi dinara ili za 0,1 odsto.

Posmatrano po namenama, smanjena su potraživanja od građana po osnovu nekategorisanih kredita, za 1,7 milijardi dinara, kao i gotovinskih, za 0,6 milijardi i potrošačkih kredita, za 0,1 milijarda dinara.

Za razliku od njih, stambeni krediti su povećani za 1,4 milijarde dinara. Njihov međugodišnji rast u martu iznosio je 8,0 odsto pa je učešće stambenih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u prvom kvartalu povećano za 0,1 procentni poen na 40,4 odsto u martu, dok je učešće gotovinskih kredita, 43,7 odsto, bilo isto kao krajem 2022. godine.

(Telegraf Biznis)

Tags
Back to top button