Centralne banke planiraju da ulažu u zlato – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Centralne banke planiraju da ulažu u zlato

Istraživanje Svetskog saveta za zlato pokazalo je da četvrtina od 59 anketiranih centralnih banaka namerava da poveća svoje zlatne rezerve u narednih 12 meseci.

Istraživanje, objavljeno u utorak 6. juna, takođe, pokazalo je da sedam od deset centralnih banaka veruje da će se zlatne rezerve globalne centralne banke povećati u narednih 12 meseci, što je povećanje od 10 poena u odnosu na rezultate prošlogodišnjeg istraživanja.

Ovi podaci dokaz su da centralne banke pozitivno gledaju na ovakav vid investiranja, prenosi Business Times.

Zabrinutost zbog kamatnih stopa uticala je na odluke ispitanika o ulaganjima u zlato. Ovakve odluke prati i zabrinutost zbog inflacije, geopolitičke nestabilnosti, kao i ekoloških i socijalnih pitanja.

Faktori koji su okarakterisani kao manje zabrinjavajući, u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima, uključuju brigu zbog trenutnih i budućih pandemija, kao i digitalnih valuta, prenosi BIznis.rs.

Ispitanici su, takođe, bili pesimistični po pitanju buduće uloge američkog dolara. Tačno polovina misli da će procenat denominiranih rezervi u američkim dolarima biti između 40 i 50 procenata u narednih pet godina, što je manje od 51 procenta, koliko iznosi u trećem kvartalu 2022. godine.

Blizu 60 odsto misli da će zlato biti skuplje u narednih pet godina, između 16 i 25 ukupnih rezervi, u poređenju sa 15 odsto u trećem kvartalu prošle godine.

Tags
Back to top button