Kako najjeftinije da prođete ako plaćate karticom u inostranstvu? – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEPlatne karticeRačuniSLIDERSVE VESTI

Kako najjeftinije da prođete ako plaćate karticom u inostranstvu?

Sezona letnjih odmora polako počinje, i svi će ubrzo biti suočeni sa jednim od glavnih dilema pred putovanje.

Kako, koliko i kog novca poneti sa sobom? Iako je “keš kralj” i predstavlja najjednostavniju opciju za plaćanje u inostranstvu, mnogi zbog komfora biraju da nose isključivo samo karticu, a to ume i dodatno da nas košta.

Pored brojnih drugih troškova koji se vrte oko letovanja (npr. transport i smeštaj), trošak načina plaćanja mnogi od nas previdimo, a postoji više načina da se oni svedu na minimum. Savete stručnjaka kako da dodatne troškove svedemo na minimum, ili ih eliminišemo u potpunosti, pročitajte u nastavku.

Obavezno otvorite devizni račun

Na pitanje, ako se neko odluči da nosi karticu, šta je preporučljivije takozvana obična ili devizna kartica, Marko Dragić iz NOPS naglašava da je obavezno otvoriti devizni račun kako bi se izbegli troškovi konvertovanja naše valute tj. dinara u neku stranu valutu.

“Svakako da je bolja devizna kartica, i da su na njoj sredstva u valuti zemlje u koju se ide. Ako se ide u zemlje Evropske unije, da to bude evro kako bi se izbegle neke kursne razlike i gde sa plaćanjem u evrima neće imati problema”, kaže Marko Dragić.

Posavetovao je da novac prethodno u Srbiji ubace na devizni račun. Ukoliko ga nemaju, trebalo bi da ga otvore. U nekim bankama je to besplatno u sklopu određenog bankovnog paketa koji već imaju klijenti.

Visina provizije zavisi od vrste kartice

Kako piše na sajtu Narodne banke Srbije, ukoliko ste se odlučili na plaćanje karticom, potrebno je da s bankom koja vam je izdala platnu karticu proverite da li ona može da se koristi u inostranstvu, kao i koji su osnovni troškovi i naknade korišćenja te kartice u inostranstvu.

“Visina provizije za korišćenje bankomata u inostranstvu razlikuje se zavisno od vrste kartice, iznosa koji se podiže i same banke. Ukoliko nemate mogućnost da na prodajnom mestu izvršite direktno plaćanje karticom i primorani ste da podignete novac s bankomata, u tu svrhu koristite debitnu karticu, jer su provizije najčešće niže”, piše na sajtu NBS.

Pojedine banke ne naplaćuju proviziju

Pojedine banke u inostranstvu ne naplaćuju proviziju za podizanje novca debitnom karticom ukoliko imaju takav ugovor s vašom matičnom bankom u Srbiji, pišu i dodaju da je česta zabluda korisnika da im banka neće naplatiti proviziju ako banka pripada istoj bankarskoj grupaciji kao i banka koja izdaje karticu.

Sve poslovne banke u Srbiji su zasebna pravna lica, stoga provizija za podizanje novca s bankomata neće biti naplaćena samo ako su banke međusobno sporazumom regulisale to pitanje, što možete proveriti s vašom bankom pre nego što otputujete u inostranstvo.

Pazite se duple konverzije

Kako navode na sajtu NBS, ukoliko posedujete platnu karticu koja zadužuje vaš dinarski račun, morate imati u vidu troškove konverzije valute, čija se visina razlikuje od vrste valute i same banke.

“Troškova konverzije neće biti ukoliko posedujete devizni račun u istoj valuti, povezan s vašom platnom karticom, koji će prilikom transakcije biti zadužen za odgovarajući iznos transakcije. Međutim, ukoliko vršite plaćanje u valuti koja je različita od valute na vašem deviznom računu, treba da znate da će banka u tom slučaju izvršiti duplu konverziju, i to npr.: ako ste robu i usluge plaćali u američkim dolarima, a devizni račun imate u evrima, banka će prvo izvršiti konverziju američkih dolara u dinare, a potom iz dinara u evre”, upozoravaju.

(Blic/B92)

Tags
Back to top button