MK Grupa bi mogla da emituje zelene obveznice ako kamate budu povoljne – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

MK Grupa bi mogla da emituje zelene obveznice ako kamate budu povoljne

MK Grupa bi mogla da se u budućnosti odluči da sredstva za finansiranje prikuplja i kroz emisiju zelenih obveznica, ali će sve zavisiti od kretanja kamatnih stopa u budućnosti, rekao je generalni direktor Mihailo Janković.

“Potencijal zelenih obveznica je ogroman”, rekao je Janković tokom panela na konferenciji ReGreen u organizaciji Bloomberg Adrije, dodavši da je Srbija tri meseca nakon Slovenije (i prva u Evropi od zemalja koje nisu članice Evropske unije) emitovala zelene obveznice uz trostruko veću tražnju (doduše, i sa višim prinosom).

“Ako kamatne stope na srednji rok padnu, ne bih isključio mogućnost da MK Grupa emituje zelenu obveznicu”, rekao je.

Dodatnu nadu da bi do izdavanja ovih dužničkih zapisa moglo da dođe uliva i odluka Svetske banke da Srbiji kroz kreditnu liniju na raspolaganje stavi 30 miliona dolara za razvoj tržišta kapitala. Kako je rekao Janković, ohrabruje i to što je deo sredstava namenjen za omogućavanje emisije zelene obveznice.

Neophodno ukrupnjavanje

Pored razvoja tržišta kapitala, neophodno je raditi i na ukrupnjavanju tržišta iz regiona jer je trenutno stanje takvo da nijedno tržište samo po sebi ne bi bilo primamljivo većim svetskim institucionalnim investitorima.

Ako govorimo o tržištima kapitala u Srbiji, ona nisu na zadovoljavajućem nivou, smatra Janković. “Beogradska berza je ponovo oživljena pre 30 godina, ali je obim trgovanja i dalje previše nizak, a berza nedovoljno razvijena”. Promet je prošle godine bio 326 miliona evra, i u konstantnom je padu. Pre samo četiri godine bio je skoro 800 miliona evra, rekao je.

Ako bi se razvoj tržišta kapitala poklopio sa padom kamatnih stopa na srednji rok, to bi moglo da zelene obveznice kao način obezbeđivanja finansiranja učini interesantnim i primamljivim, zaključio je Janković.

Direktor MK Grupe je u toku okruglog stola rekao da kompanija u sledeće tri godine planira da uloži 900 miliona evra u zelenu energiju.

“Dešava se promena, i više se ne vodi računa samo o interesima akcionara, već o interesima svih onih na koje poslovanje kompanije utiče. Akcionari, dobavljači, zajednica, klijenti, zaposleni i okolina – svi su jednako važni”, rekao je Janković.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button