Zbog klimatskih promena najveći osiguravač u Kaliforniji više ne osigurava kuće – Bankar.rs
OSIGURANJESLIDERSVE VESTI

Zbog klimatskih promena najveći osiguravač u Kaliforniji više ne osigurava kuće

“State Farm” je prestao da osigurava kalifornijske nekretnine jer je rizik sa kojim se suočava ova osiguravajuća kuća “katastrofalan”. Ona je samo jedna u nizu osiguravajućih kompanija koje se povlače iz osiguranja nekretnina u delovima zemlje koji su najugroženiji klimatskim promenama.

Kako piše Njujork Tajms, upravo svedočimo pretvaranju klimatske krize u finansijsku. Naime, ovog meseca je najveći osiguravač u Kaliforniji objavio da će prestati da nudi osiguranje vlasnicima kuća u toj regiji, i to ne samo u zonama požara, već širom navedene savezne države.

U obrazloženju stoji da osiguravajuće kuće na taj način gube velike svote novca i prinuđene su da povećavaju cene svojih usluga ili da ograničavaju isplatu šteta, što ne odgovara njihovim ostalim klijentima.

Da podsetimo, u Kaliforniji se već nekoliko godina dešavaju veoma razarajući požari zbog čega su osiguravajuće kuće počele da dižu ruke od najugroženijih zona, a one koje to još nisu učinile znatno su podigle cene svojih finansijskih usluga.

Nešto slično desilo se prošlog leta u istočnom Kentakiju koji je opustošen katastrofalnim olujama. Tamo se cena osiguranja od poplava učetvorostručila. Na Floridi je takođe postao veliki izazov kupiti osiguranje od olujnih nepogoda jer ga većina krupnih osiguravača više ne nudi, a mali nisu sigurni, odnosno nije siguran ni njihov opstanak a kamoli isplata šteta.

Izvor: Njujork Tajms/Bif.rs

Tags
Back to top button