Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio Zakon o dugu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio Zakon o dugu

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o ograničenju duga koji su pripremili predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i predstavnik republikanaca Kevin Makarti (Kevin McCarthy), a koji bi nametnuo limite za vladinu potrošnji tokom izborne 2024. godine i sprečio potencijalnu destabilizaciju zbog neplaćanja obaveza SAD.

Poslanici obe stranke glasali su u sredu uveče da odobre nacrt zakona 314 naprema 117, šaljući pomenutu meru dalje na razmatranje u Senat pre isteka krajnjeg roka.

Kako piše Bloomberg, ovo glasanje učvrstiče Bajdenovu reputaciju da je pragmatičan političar, pre pokretanja kampanje za ponovni izbor, a s druge strane Makarti će takođe moći da tvrdi za sebe da je uspešno rešio svoj prvi veliki ispit na poziciji šefa republikanske poslaničke grupe.

Sporazum je dobio podršku dve trećine republikanaca u Predstavničkom domu, što je važan izraz poverenja za Makartija, čija ga uska većina unutar partije čini ranjivim na izazove nezadovoljnih članova. Ali zakon je na kraju dobio više glasova demokrata nego republikanaca, što će konzervativni kritičari iskoristiti da kažu kako je Makarti ipak napravio loš dogovor.

Ishod je označio redak trenutak dvopartijskog dogovora u gorko podeljenom Vašingtonu.

Bajden, koji je gledao glasanje na TV-u, rekao je da je rezultat Predstavničkog doma „dobra vest za američki narod i ekonomiju“.

Investitori su u velikoj meri procenili da je izbegnuta opasnost od neispunjenja obaveza SAD i sad već prebacuju pažnju na druge neizvesnosti koje će verovatno uticati na rast, kao što je još jedno moguće povećanje kamatne stope Federalnih rezervi ili slabljenje kineske ekonomije.

Zakon o dugu ukloniće pretnju od još jedne krize neplaćanja do kraja Bajdenovog sadašnjeg mandata, suspendujući gornju granicu duga do 1. januara 2025. Zauzvrat, demokrate su pristale da ograniče federalnu potrošnju do kraja tog perioda, što će verovatno dovesti do smanjenja troškova u državnim službama s obzirom na trenutnu stopu inflacije od pet odsto godišnje, prenosi Biznis.rs.

Dogovor sada ide u Senat, gde je odobrenje gotovo izvesno i jedino je pitanje tajming. Mera bi mogla da bude izglasana već u četvrtak, nekoliko dana pre krajnjeg roka 5. juna.

Tags
Back to top button