Senteno: Podizanje kamatnih stopa nije ugrozilo ekonomski rast evrozone – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Senteno: Podizanje kamatnih stopa nije ugrozilo ekonomski rast evrozone

Prema rečima člana Upravnog saveta Evropske centralne banke i bivšeg portugalskog ministra finansija Marija Sentena (Mario Centeno), dosad nezabeleženi rast kamatnih stopa ECB neće umanjuje ekonomski rast u zoni evra.

„Ekonomija je dobro reagovala – naša ekonomija i dalje raste, iako sporije“, rekao je Senteno

Dok kreatori politike označavaju kraj kampanje zaoštravanja kamata jer se inflacija polako vraća ka svom cilju od dva odsto, pojedini kritičari kažu da bi povećanje stopa moglo da se protegne i nakon naredna dva sastanka centralne banke u junu i julu, piše Bloomberg.

Oni koji se zalažu za to da se povećanja što pre obustave, ukazuju na nemačku recesiju koja je potvrđena prošle nedelje, kao i na usporavanje rasta potrošačkih cena koje je ovog meseca u Španiji veće od očekivanog.

Rezultati objavljeni u utorak su bili “ispod tržišnih očekivanja, što znači da usporavamo inflaciju“, rekao je Senteno, koji takođe vodi portugalsku centralnu banku.

O tome kako je evrozona reagovala u poslednje vreme više će se znati u četvrtak, kada budu objavljeni najnoviji podaci o inflaciji u ovom bloku zemalja, kao i u drugim ekonomijama Evropske unije.

Tags
Back to top button