Realni rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 0,7% – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Realni rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 0,7%

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine,  iznosio je 0,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa prethodnim kvartalom, pad BDP-a bio je 0,2 odsto. Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija, 9,9 odsto, industriji i snabdevanju vodom i upravljanju otpadnim vodama, 2,3 odsto, i sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, 5,7 odsto.

Pad bruto dodate vrednosti bio je u sektoru građevinarstva, 1,5 odsto, trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane, 0,2 odsto i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, 4,2 odsto.

Posmatrano po upotrebi BDP-a, rast je zabeležen u izdacima za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima, 0,3 odsto, bruto investicijama u osnovna sredstva, dva odsto i izvozu robe i usluga, 8,3 odsto.

Pad je bio u izdacima za finalnu potrošnju domaćinstava, 0,3 odsto, izdacima za finalnu potrošnju države, 4,9 odsto i uvoza robe i usluga, 1,8 odsto.

Bizlife

Tags
Back to top button