Koliki kredit možete da podignete u banci? Evo šta sve utiče na vašu kreditnu sposobnost – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Koliki kredit možete da podignete u banci? Evo šta sve utiče na vašu kreditnu sposobnost

Iako su zbog povećanja kamatnih stopa krediti značajno poskupeli od početka ove godine, interesovanje za neke od njih nije značajno palo, pre svega za gotovinske pozajmice

Razlozi su uglavnom nedostatak novca za renoviranje stanova i kuća, zimovanja odnosno letovanja ali i činjenica da mnogima keš pozajmica služi kao učešće za stambeni dugoročni kredit ili refinansiranje drugih pozajmica.

Tako bar pokazuju podaci nekih banaka koje smo kontaktirali. Iz tih kontakata smo saznali da postoje razlike u odobravanju maksimalnog iznosa, koji se kreće od milion do 3,5 miliona dinara. Pri tom i visina kamatne stope za njihovo vraćanje nije ista, kao i troškovi obrade zahteva.

Ono što je isto kod svih srpskih finansijskih institucija su rokovi vraćanja koji se kreću od minimalnih šest meseci do maksimalnih šest godina. Pored toga isto je i to što od visine pozajmice, dužine otplate ali i ličnih primanja, zavisi i iznos mesečne rate. Isto je i to što primanja određuju i visinu iznosa keš kredita kao i to da svaka banka određuje kreditnu sposobnost klijenta i zahteva da opterećenje plate ne može da bude veće od mesečnog iznosa.

U praksi to znači da onaj čija plata u dinarskoj protivrednosti iznosi 300 evra, mesečna rata ne može da bude veća od 150 a njegovo maksimalnio zaduženje može da bude 8800 evra, koje treba da otplati u 71 mesečnoj rati. Najbolje uslove imaju oni čija je mesečna zarada preko 900 evra u dinarskoj protivrednosti, koji mogu da dobiju gotovinski kredit od 31,800 evra čija je mesečna rata 540 evra raspoređenih na 71 mesec otplate.

Bankari kažu da iako su povećane kamatne stope i krediti su sve skuplji , interesovanje za keš kreditima nije opalo. Karakteristično je i to što poslednjih dana se javlja sve veći broj klijenata koji novac žele da pozajme za letovanje.

– Iznosi za koje su zainteresovani uglavnom se kreću od 200.000 do 500.000 dinara. Kod njih je razlog zaduživanja uglavnom vezan za letovanje i period za koji se opredeljuju da ga vrate je od 12 do 24 meseca.Pored toga i ove godine imali smo interesovanje klijenata za gotovinske pozajmice za renoviranje stanova ili kuća ali i za energetsko saniranje tih objekata. Ta grupa klijenata traži veći novac, odnosno oni apliciraju za pozajmicu od milion do tri miliona dinara ali i za duži period vraćanja svojih obaveza. Slična situacija je i kod onih klijenata koji keš kredite uzimaju kako bi refinansirali svoje već postojeće dugove – navode u nekoliko banaka koje smo kontaktirali.

Primera radi, za pozajmicu od 100.000 dinara, koju će klijent vratiti nakon 12 meseci, i to po kamatnoj stopi od 14,50 posto, rata bi bila 9.002 dinara a ukupni iznos koji bi vratio je 108.027,06 dinara.

Oni kojima je potreban kredit u vrednosti od 500.000 dinara koji bi ga vratili u 24 rate , mesečno zaduženje bi bilo 24.124.71 dinar a banka bi mu ukupno naplatila 578.993 dinara.

Da bi ste ove ili neke druge iznose mogli da dobijete potrebno je da ste zaposleni na neodređeno bar šest meseci kod istog poslodavca i da vam je kreditna istorija primerena odnosno da uredno izmirujete svoje kreditne obaveze. Te obaveze podrazumevaju i kreditne kartice koje su sastavni deo vašeg postojećeg zaduženja.

U većini banaka keš krediti mogu dobiti ne samo klijenti koji zarade primaju preko njih već i ostali koji procene da su uslovi pozajmice povoljniji od onih koje nudi njihova matična banka.

– Pored toga, za one klijenti koji apliciraju on-lajn kredit je, u većini banaka, jeftiniji. Ipak, pre nego što se građani odluče za pozajmicu trebalo bi da se obaveste kod banaka jer kod malih iznosa razlike zbog kamata ili troškova obrade nisu velike, ali kod većih one mogu da budu značajno uvećane. Za keš kredite nije potrebno učešće i zato su vrlo interesantni za klijente – objašnjavaju bankari.

Inače, kreditna zaduženost građana Srbije u 2022. godini porasla je za gotovo 100 milijardi dinara. Izveštaj Udruženja banaka Srbije pokazuje da su na kraju prošle godine dugovanja građana po osnovu kredita kod komercijalnih banaka iznosla 1.426,7 milijardi dinara, odnosno oko 12 milijardi evra, dok je na kraju 2021. bila 1.327,9 milijardi dinara.

Najveće učešće u dugu građana prema bankama imaju gotovinski odnosno „keš“ krediti – 664 milijarde dinara. Zaduženje po ovom osnovu u 2022. godini poraslo je za 38 milijardi dinara.Više od polovine (63,4%) odsto ukupnih kredita koje su građani uzeli su upravo „keš“ krediti.

(Blic biznis/Kamatica)

Tags
Back to top button