Počinju pregovori o novom minimalcu – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Počinju pregovori o novom minimalcu

Socijalno-ekonomski savet Srbije prihvatio je inicijativu Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije za počinjanje pregovora o novom minimalcu.

Prvi sastanak pregovaračkih timova održaće se u petak, 19. maja u Palati Srbija.

Sindikat Nezavisnost navodi da su na redovnoj sednici SES 24. aprila predstavnici Nezavisnosti i SSSS inicirali “da se usled značajnih promena elemenata po osnovu kojih je utvrđena minimalna cena rada za 2023. godinu, otpočne sa pregovorima za utvrđivanje nove minimalne cene rada”.

Dodaje se da će Izvršni odbor Nezavisnosti pre početka pregovora “usvojiti svoju pregovaračku poziciju koja će poći od stava da minimalna zarada na mesečnom nivou ne može biti niža od iznosa minimalne potrošačke korpe”.

Nezavisnost ukazuje da su “značajne promene na polju egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izražene kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade dovoljan razlog da se pitanje novog iznosa minimalne cene rada što pre stavi na dnevni red”.

To, kako se navodi, predstavlja i potvrdu argumentovanog stava Nezavisnosti da je bilo nedovoljno povećanje “minimalca” za 14,3 odsto kako je u septembru prošle godine odlučila Vlada Srbije.

Tags
Back to top button