NALED: Sprovođenje kompleksnih reformi u Srbiji zahteva više godina ili ceo mandat – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

NALED: Sprovođenje kompleksnih reformi u Srbiji zahteva više godina ili ceo mandat

Sprovođenje kompleksnih reformi u Srbiji zahteva tri do pet godina ili jedan ceo mandat vlade, što se retko događa, jer imamo česte promene ministara i to loše utiče na reformski proces, poručili su danas čelnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) na sastanku s austrijskom ministarkom za EU i ustavna pitanja Karolinom Edštadler.

Kako su naveli, glavni cilj u narednim godinama treba da bude ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji i kreiranje ambijenta u kojem će prosperirati oni koji plaćaju porez, zapošljavaju ljude i kreiraju bolje uslove za život, navodi se u saopštenju.

Predstavnici NALED-a istakli su da bi učešće u pristupnim pregovorima EU trebalo omogućiti svim zainteresovanim stranama, a posebno privredi koja snosi najveći trošak usaglašavanja domaćih propisa s evropskim direktivama, kao i lokalnim samouprava koje bi trebalo da sprovedu više od 70 odsto regulative EU.

Edštadler je istakla da je Austrija veoma glasni zagovornik brzog pristupanja celog Zapadnog Balkana, ali da trenutak ulaska u EU zavisi od brzine sprovođenja reformi.

“Pokažite posvećenost procesu pristupanja i da želite da se zauzmete za evropske vrednosti, bilo da je to pitanje sankcija Rusiji ili napredak dijaloga s Prištinom. Nema brzih procedura i prečica do EU. Na nama je da održimo obećanja, a na vama da zatvarate klastere i poglavlja. Mi smo tu da vam pomognemo”, rekla je Edštadler.

Na sastanku je ocenjeno i da bi komunikaciju o Evropskoj uniji trebalo pojednostaviti kako bi građani i privreda bolje razumeli proces pristupanja i koristi od članstva i da je važno raditi i na povezivanju sa privredom i lokalnim samoupravama u zemljama članicama EU u cilju razvoja saradnje i razmene dobrih praksi.

Beta

Tags
Back to top button