Razmatra se „povratak” kolektivne tužbe potrošača – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Razmatra se „povratak” kolektivne tužbe potrošača

Sve je izvesnije da bi u domaće propise za zaštitu potrošača mogla da bude vraćena kolektivna tužba. Ona je izbačena iz zakona 2014. godine, a potrošačke organizacije često ističu da bi se na ovaj način značajno poboljšao položaj građana jer je na našem tržištu sve više primera kršenja prava većih grupa potrošača – bilo da je reč o ugovorima za kablovsku ili mobilnu telefoniju, prodaju turističkih aranžmana ili nebezbedne hrane, bilo da je reč o povećanju cena komunalnih usluga bez najava. U Evropskoj uniji je pre nekoliko dana stupila na snagu Direktiva o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača koja će im omogućiti da svoja prava rešavaju kroz kolektivne tužbe. Inače je postojala obaveza država članica EU da se usklade sa novom direktivom do kraja 2022. godine. Kako za Potrošač kaže pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine za zaštitu potrošača Višnja Rakić, u Srbiji tek predstoji usklađivanje sa ovom direktivom, naročito u pogledu oštrijeg sankcionisanja i naknade štete.

– Kada je reč o ponovnom uvođenju kolektivne tužbe, u pitanju je sistemsko uređenje pravosudnog sistema Srbije, pa je i uvođenje ovog instituta tema radne grupe koja radi na izmenama Zakona o parničnom postupku pri Ministarstvu pravde. Kolektivna tužba je kao institut postojala u našem pravnom sistemu u Zakonu o parničnom postupku do 2013. godine, kada je Ustavni sud proglasio odredbe koje su se odnosile na poseban parnični postupak iniciran kolektivnom tužbom neustavnim – objašnjava Rakićeva. Ona kaže da naša zemlja u Zakonu o zaštiti potrošača predviđa zaštitu kolektivnih interesa građana kroz administrativni postupak, te se ovaj vid zaštite ne razlikuje od sistema zemalja u okruženju koje su uvele kolektivnu zaštitu kroz kolektivnu tužbu.

Na pitanje zašto je važno pravo kolektivne tužbe i u kojim slučajevima zaštite se najviše koristi, naša sagovornica kaže da pravo kolektivne tužbe omogućava naknadu štete grupi potrošača koji su oštećeni ponašanjem trgovca i izricanje efikasnih kazni, što su zahtevi propisani pomenutom direktivom. U Evropskoj uniji ovom direktivom se potrošačima koji su bili žrtve nezakonitih trgovačkih praksi daje mogućnost da ostvare svoja prava i kolektivno traže pravdu, Kako je izjavila potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova, ovo načelo, koje je po prvi put uspostavljeno u pravnoj tekovini EU, ima za cilj da ojača položaj potrošača. Ona je rekla da očekuje da sve države članice brzo odrede organizacije koje će biti kvalifikovane za pokretanje ovih postupaka.

Tags
Back to top button