Đedović: Do kraja decenije 15 milijardi evra ulaganja u energetsku infrastrukturu – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Đedović: Do kraja decenije 15 milijardi evra ulaganja u energetsku infrastrukturu

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović posetila je Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu gde je razgovarala sa dekanom i prodekanima fakulteta o saradnji ove institucije sa državom i privredom u oblasti energetike. Kako je saopšteno iz ministarstva, Đedović je tom prilikom rekla da će do kraja decenije 15 milijardi evra biti uloženo u energetsku infrastrukturu Srbije.

 

– Očekuje nas do kraja decenije 15 milijardi evra ulaganja u energetsku infrastrukturu, iza svih tih projekata stoje ljudi i naš cilj je da stručan obrazovan kadar sa Mašinskog i drugih fakulteta realizuje te projekte i da ostanu da rade i doprinesu svojoj zemlji, koja ih je školovala – poručila je Đedović.

Ministarka je tokom posete fakultetu razgovarala i sa studentima i obišla više savremenih laboratorija koje se koriste za izvođenje nastave i doprinose kvalitetnijem obrazovanju budućih diplomaca koji će svoje znanje koristiti radeći u različitim delovima energetskog sektora.

Đedović je istakla da je školovanje budućih inženjera osnova energetskog sistema, kako danas, tako i u budućnosti, u kojoj se očekuju krupne promene u procesu energetske tranzicije.

Ministarka je naglasila da su energetski menadžeri izuzetno važni, posebno za jedinice lokalne samouprave jer svojim radom utiču na ukupno smanjenje potrošnje energije.

Prema njenim rečima, programi energetske efikasnosti su polje gde je saradnja između onih koji se bave naučno-istraživačkim radom i državnih institucija, kao i privrede, posebno važna.

eKapija

Tags
Back to top button