Milijarde dobiti na grbači građana: Maloprodajni lanci će morati da objavljuju nabavne cene – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Milijarde dobiti na grbači građana: Maloprodajni lanci će morati da objavljuju nabavne cene

Austrija je najavila da će u borbi protiv inflacije pojačati nadzor maloprodajnih firmi i ubiranje poreza na ekstraprofit u energetskom sektoru.

Firme u prehrambenom sektoru, u kojem dominiraju lanci supermarketa Rewe, Aldi, Lidl i Spar, moraće ubuduće da objavljuju troškove nabavke osnovnih namirnica.

Vlada će pooštriti i oporezivanje ekstraprofita u energetskom sektoru ako firme dobrovoljno ne snize cene, najavio je kancelar Karl Nehamer.

Prema procenama evropskog statističkog zavoda Evrostata, inflacija je u Austriji u aprilu iznosila 9,6 posto i bila je osetno iznad prosjeka Evrozone, gde su potrošačke cene bile veće za sedam posto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Kancelar: Korporacije ostvarile milijarde dobiti na grbači građana

Korporacije su ostvarile “milijarde dobiti na grbači građana i privrede”, rekao je kancelar Nehamer. “Ne moramo to da trpimo”, dodao je vicekancelar Verner Kogler iz stranke Zelenih.

Parlament bi trebalo da usvoji izmene i dopune odgovarajućih zakona u junu.

Opozicioni socijaldemokrati kritikovali su vladine planove, prenosi Indeks.

“Ova pres-konferencija neće sniziti nijednu cenu”, rekao je zamenik čelnika parlamentarne frakcije socijaldemokrata (SPOE) Jerg Lihtfred. Krivicu za najnovija poskupljenja pripisuje vladajućoj koaliciji i upozorava da je rizik od siromaštva znatno porastao.

Na vanrednoj sednici parlamenta u petak SPOE će podneti zahtjev za izglasavanje nepoverenja vladi i zatražiti obustavu naplate PDV-a na osnovne namirnice i blokadu rasta stanarina, koje su u poslednje vreme skočile oko 10 posto.

Index.hr

Tags
Back to top button