Plaćanje karticama moguće na još tri pijace u Beogradu, mnogi kupci i dalje više veruju kešu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKELICNE FINANSIJEPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Plaćanje karticama moguće na još tri pijace u Beogradu, mnogi kupci i dalje više veruju kešu

Ne može svako da bude šampion. Neda Jovanović je prošle godine dobila tu titulu, a i ove godine joj se smeši. Njena tezga već je pobednička zato što je na njoj najviše kupaca platilo karticom.

“Mogućnost bezgotovinskog plaćanja ovde na pijaci traje već godinu i po dana i solidan je promet putem plaćanja platnim karticama, svi smo uglavnom zadovoljni i prodavci i potrošači tako da jedno 30 posto prometa ide putem kartice”, istakla je Neda Jovanović.

Ipak, izgleda da je sve stvar navike. Kupci na pijacama podeljenog su mišljenja – pojedini u prodavnicama plaćaju karticama, a na pijacama u gotovini, dok bi neki voleli da se plaćanje karticama uvede na svim pijacama.

Projekat digitalizacije beogradskih pijaca prošle godine je u prvom krugu obuhvatio tri pijace – Kalenić, Đeram i Palilulsku. Učestvovalo je 50 zakupaca, od koji je 70 odsto nastavilo da pruža uslugu bezgotovinskog plaćanja.

“Danas smo ovde pre svega da najavimo drugi krug projekta digitalizacije koji će pored pomenutih pijaca obuhvatiti i pijacu blok 44, stari Merkator i Zemunsku pijacu, gde će biti u ponudi 50 POS terminala i kao u prvom krugu biti isti uslovi, dakle, da će pijačni prodavci moći potpuno besplatno da koriste zakup POS terminala poptuno besplatno. Nakon čega, nakon isteka pilot projekata da na osnovu iskustva koje su imali proteklih godinu dana, da li će nastaviti da koriste”, rekla je Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije.

Prodavac nije u obavezi da uvede plaćanje karticom. Svakako, bolje je imati opciju više, pa da kupac može da bira kako će platiti. Naravno, pod uslovom da ima para.

RTS

Tags
Back to top button