Moguće je popraviti svoju kreditnu istoriju, evo i kako – Bankar.rs
LICNE FINANSIJELizingSVE VESTI

Moguće je popraviti svoju kreditnu istoriju, evo i kako

Da li vam se nekada dogodilo da vam treba kredit, aplicirate za isti kod banke i banka vas odbije?

Ukoliko vam se to nikada nije dogodilo – sjajno. Vi ne morate dalje da čitate ovaj tekst. Ukoliko vam se, pak, tako nešto dogodilo, najverovatnije da je razlog bila – loša kreditna istorija. Ili, kako se kolokvijalno češće kaže – Kreditni biro. Šta je Kreditni biro i kako funkcioniše, možete saznati u ovom tekstu.

Dakle, ukoliko aplicirate za keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, a nemate dobru kreditnu istoriju, velika je verovatnoća da će vas banka odbiti za kredit.

Ipak, iako banke imaju manje – više ujednačene uslove za odobravanje kredita, neki izuzeci postoje. Međutim, da bi vam kredit bio odobren, gotovo uvek je bitna jedna stvar, a to je – dobra kreditna istorija.

Ukoliko ste u neko skorije vreme dugovali nešto banci i kasnili sa uplatom više od 30 dana, vrlo je moguće da ste upisani u Kreditni biro i da za neko vreme možete da se pozdravite sa kreditom.

Ipak, i za tu situaciju postoji rešenje, a to je izgradnja bolje kreditne istorije.

Kako to možete da uradite?

Od trenutka kada očistite sva dugovanja iz Kreditnog biroa, vi imate šansu da stvorite novu kreditnu istoriju. Stvaranjem dobre kreditne istorije vi zapravo stvarate pozitivnu sliku o sebi kao odgovornom korisniku kreditnih proizvoda koji uredno izmiruje svoje obaveze. To će vam olakšati dobijanje novog kredita, kreditne kartice i drugih kreditnih proizvoda, ukoliko vam budu potrebni u budućnosti.

Takođe, jedan od saveta je da pre nego što počnete da kasnite sa otplatom, a procenite da bi do toga moglo da dođe, razgovarate sa bankom i zatražite reprogram kredita putem produženja roka otplate kredita i/ili uvođenjem grejs perioda. Takođe, objedinjavanjem svih obaveza, po više različitih plasmana, moguće je i refinansirati dug.

Sa dobrom kreditnom istorijom moguće je bez problema aplicirati za keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.

Tags
Back to top button