Između Srbije i Mađarske biće izgrađen naftovod duži od 100 kilometara – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Između Srbije i Mađarske biće izgrađen naftovod duži od 100 kilometara

Na 13. zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, usvojena je odluka o gradnji naftovoda od Alđa u Mađarskoj do Novog Sada.

Ovaj naftovod, u dužini većoj od 100 kolimetara bi gradili mađarski MOL i srpska Transnafta, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, a saopšteno je iz Vlade Srbije.

“Takođe, biće formirano novo mešovito preduzeće koje će učestvovati u modernizaciji elektromreže, a postigli smo saglasnost i o tome da izgradimo granični prelaz Reske-Horgoš na autoputu, koji bi bio u skladu sa najmodernijim evropskim standardima”, naveo je Sijarto.

On je dodao da će odgovarajući sporazumi vezani za ove dogovore biti potpisani na zajedničkoj sednici vlada dveju zemalja, koja bi trebalo da bude održana sledećeg meseca.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović, koji je zajedno sa Sijartom predsedavao ovim zasedanjem, je istakao da je bilateralna spoljnotrgovinska razmena prošle godine iznosila 3,65 mlrd EUR i da je cilj da ove godine dostigne 4 mlrd EUR, uz napomenu da je Mađarska naš peti trgovinski partner.

“Prošle godine je došlo do značajnog povećanja našeg izvoza, koji je iznosio 1,5 mlrd EUR. Naša ukupna trgovinska razmena u prva tri meseca ove godine iznosila je 824 mil EUR, pri čemu je ostvaren suficit na našoj strani”, precizirao je ministar.

Mimirović i Sijarto su nakon završetka plenarne sednice potpisali Protokol sa zasedanja, kao i Memorandum o poslovnoj saradnji između Radio-televizije Srbije i mađarskih televizija MTVA i DUNA.

eKapija

Tags
Back to top button