Arsić: Još manje verovatan privredni rast Srbije od 2,5 odsto u ovoj godini – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Arsić: Još manje verovatan privredni rast Srbije od 2,5 odsto u ovoj godini

Republički zavod za statistiku objavio je fleš procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu od 0,7 odsto, uz napomenu da će detaljniji podaci biti dostupni 31. maja.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić za Biznis.rs ocenjuje da „preliminaran i dosta štur“ podatak zvanične statistike signalizira da su privredna kretanja u prvom tromesečju ove godine bila nepovoljnija u odnosu na projekcije i planove.

Arsić, koji je i urednik stručnog časopisa „Kvartalni monitor“, podseća da zvanične projekcije predviđaju da će ove godine BDP Srbije porasti 2,5 odsto.

„U okviru ‘Kvartalnog monitora’ bili smo skeptični prema tim prognozama još pre nekoliko meseci. Mislili smo da je privredni rast od dva odsto verovatniji, ali da je moguće da će biti i manji. Fleš procena za prvi kvartal od 0,7 odsto ukazuje na to da je projektovan rast od 2,5 odsto, koji je bio malo verovatan i ranije, sada još manje verovatan“, ocenjuje profesor Arsić u izjavi za Biznis.rs.

Da Srbija „gađa“ ovaj nivo rasta potvrdila je premijerka Ana Brnabić na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP u ponedeljak, kada je izjavila da očekuje da privredni rast do kraja ove godine bude 2,5 odsto, a inflacija osam odsto.

Na sednici je ocenjeno da je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine od 0,7 odsto bolji od očekivanog i da su oblasti zaslužne za to industrija i poljoprivreda, dok je premijerka poručila da je za očuvanje održivog privrednog rasta neophodno i dalje ulaganje u kapitalne projekte i ukazala na važnost izgradnje nacionalnog stadiona, saopštila je Vlada Srbije.

Od procene da će se privredni rast kretati između dva i tri odsto nije odustala ni Narodna banka Srbije, čiji su se analitičari tim pitanjem poslednji put bavili u martovskom Izveštaju o inflaciji.

„To je ista ocena kao u novembru, ali procenjujemo da su rizici projekcije sada manje izraženi i da je njeno ostvarenje izvesnije. Od 2024. godine očekujemo ubrzanje privrednog rasta na raspon od tri do četiri odsto, a zatim i povratak na pretpandemijsku putanju od oko četiri odsto godišnje, čemu će doprineti i realizacija planiranih investicionih projekata u oblasti putne, železničke, energetske i komunalne infrastrukture“, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković tokom obraćanja.

Milojko Arsić, međutim, upozorava da bi na rast naše, evropske i svetske ekonomije mogla da utiče – inflacija.

„Inflacija je viša i dugotrajnija nego što se očekivalo, što znači će morati da se primene oštrije mere monetarnog zatezanja i kod nas i u Evropi“, istakao je Arsić u izjavi za Biznis.rs, ali i dodao da bi dobra poljoprivredna sezona mogla da pomogne Srbiji da ostvari nešto bolje rezultate.

„Prošlogodišnja poljoprivredna sezona je bila izrazito loša, a ove godine očekuje se da bi mogla da doprinese rastu BDP-a sa 0,5 procentnih poena, odnosno da poljoprivredna proizvodnja poraste pet do 10 odsto u odnosu na prošlogodišnju“, objasnio je Arsić.

Međunarodni monetarni fond (MMF), čija je delegacija boravila u Beogradu krajem marta i početkom aprila povodom sprovođenja 2,5 milijarde evra vrednog aranžmana sa Srbijom, saopštila je nakon posete da se u ovoj godini očekuje da će privredni rast Srbije iznositi dva odsto, dok bi u 2024. mogao da ubrza na tri procenta.

Za sada je najoptimističnija Svetska banka.

„Prognoza je nesigurna, ali očekuje se umereni rast za ceo region – za Srbiju konkretno 2,3 odsto BDP-a do kraja 2023. godine”, poručio je Nikola Pontara (Nicola Pontara), direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji, prilikom predstavljanja prolećnog izveštaja te međunarodne finansijske institucije.

Biznis.rs

Tags
Back to top button