Bafet za otvorenu trgovinu između Kine i SAD – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Bafet za otvorenu trgovinu između Kine i SAD

Voren Edvard Bafet (Warren Edward Buffett) ima nepune 93 godine. Iako se u poslednje vreme manje pojavljuje u javnosti, i dalje je predsednik upravnog odbora i izvršni direktor Berkshire Hathaway, jednog od najvećih, ali može se reći i najuticajnijeg privatnog investicionog fonda na svetu.

Stoga su njegovo redovno godišnje obraćanje novinarima, ali i zainteresovanoj online publici širom sveta (bilo je omogućeno slanje pitanja u realnom vremenu), mediji kasno sinoć po srednjoevropskom vremenu propratili s posebnom pažnjom, pogotovu uzimajući u obzir aktuelnu globalnu ekonomsku klimu.

Govoreći na sastanku sa ulagačima održanom u gradu Omaha u američkoj saveznoj državi Nebraski, gde živi poslednjih 65 godina, Bafet se prvo osvrnuo na uzroke i posledice skorašnje krize banaka u SAD.

“Situacija u bankarstvu je onakva kakva je zapravo oduvek bila – strah je u ovom sektoru veoma zarazan. Neverovatno je da su neke od opasnosti i grešaka bile sve vreme ‘pred nosom’ pojedinih izvršnih direktora, i da oni nisu učinili ništa po tom pitanju”, rekao je Bafet, i dodao da kazne moraju da pogode ljude koji su bili direktno odgovorni za sve što se dogodilo u poslednja dva meseca na američkom bankarskom tržištu, preneo je Bloomberg.

Čuveni milijarder smatra i da deo krivice moraju da prihvate i regulatorna tela, i to ne samo zbog ublaženih limita za kontrolisanje banaka, već i zbog “nedostatka adekvatne komunikacije neposredno pre i tokom nastale krize”.

Administracija predsednika Bajdena (Joseph Biden) bila je u kontaktu sa Bafetom sve vreme tokom krize banaka, naglašeno je na skupu.

Višedecenijski direktor Berkshire Hatahaway-a, koji je uspešno prevalio mnogobrojne ekonomske krize, smatra da propast tri američke banke neće povući globalno bankarsko tržište u ambis, i uveren je da će investitori u SAD nastaviti da uvećavaju svoju imovinu ulažući u nove tehnologije, pre svega misleći na veštačku inteligenciju (AI).

Poznat kao veliki protivnik bitcoina i drugih digitalnih valuta, koje je u više navrata ranije nazivao “prevarom”, Bafet pak veruje u AI uprkos očiglednim mogućnostima za zloupotrebu. “Nove stvari na tržištu ne oduzimaju prilike za investiranje, već naprotiv”, rekao je Bafet, koji je imao priliku da isproba ChatGPT kada mu ga je njegov prijatelj Bil Gejts (Bill Gates) pokazao pre nekoliko meseci.

Bafet je ponovio svoj dugoročni optimizam u pogledu izgleda za Ameriku čak i sa današnjim ogorčenim političkim podelama: “Problem je što trenutno dvopartijski sistem u SAD više liči na tribalizam, a u njemu nema mogućnosti da se čuje druga strana”, prenela je njegovu izjavu agencija AP.

Kao rečenicu večeri većina zapadnih medija prenela je Bafetovu poruku američkim vlastima da “SAD samo mogu da imaju koristi od otvorenih trgovinskih odnosa sa Kinom, tako da obe zemlje treba da paze da ne pogoršavaju tenzije jer su ulozi previsoki za njih, ali i za čitav svet”.

Od vesti vezanih za poslovanje Berkshire Hathaway treba napomenuti da je iskusni milijarder izričito negirao da će njegov fond preuzeti naftnu kompaniju Occidental Petroleum, pošto je prethodnih meseci pojačanim tempom otkupljivao njene akcije.

Pored toga, Bafet je još jednom ponovio da ima “apsolutno poverenje” da će ga kanadski investitor Greg Ejbel (Greg Abel) jednog dana uspešni naslediti na čelnoj poziciji u fondu. Iskusni vuk, doduše, nije rekao kada će se ta davno najavljena smena rukovodstva zaista i dogoditi, tako da ona i dalje ostaje predmet nagađanja u zapadnim finansijskim medijima.

Biznis.rs

Tags
Back to top button