Centralna banka Rusije zadržala ključnu kamatnu stopu na 7,5 odsto – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Centralna banka Rusije zadržala ključnu kamatnu stopu na 7,5 odsto

Ruska centralna banka zadržala je ključnu kamatnu stopu na 7,5 odsto, i na taj način suzdržala potrebu za povećanjem kamatnih stopa kako bi suzbila inflaciju.

Istovremeno je snizila prognozu inflacije na kraju ove godine za 50 baznih poena i poboljšala procenu BDP-a, prenosi Reuters.

Ruska centralna banka je prošle godine imala seriju sniženja kamatnih stopa, nakon odluke Rusije da pošalje desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, zbog čega je Zapad uveo sankcije Moskvi.

Sada drži stope na stabilnih 7,5 odsto od poslednjeg smanjenja u septembru, ali je zauzela „jastrebov stav“, ukazujući na inflatorne rizike zbog visokih i neusklađenih inflatornih očekivanja, značajnog nedostatka radne snage i velikog budžetskog deficita zemlje.

Banka je saopštila da će na narednim sastancima razmotriti neophodnost povećanja ključne stope za stabilizaciju inflacije blizu četiri odsto u 2024. godini.

Godišnja inflacija, koja je 2022. dostigla maksimum u više od dve decenije, usporila je na 2,55 odsto od 24. aprila, nakon što je prevladao prošlogodišnji bazni efekat. Očekuje se da će ove godine ponovo porasti iznad ciljanih četiri odsto banke.

Banka Rusije snizila je svoju prognozu inflacije na kraju godine na 4,5 do 6,5 odsto sa pet do sedam odsto, i poboljšala svoju procenu privrednog rasta Rusije na raspon od 0,5 -2,0 odsto sa maksimalno jedan odsto koliko je ranije bilo predviđeno.

Međunarodni monetarni fond takođe predviđa ekonomski rast za Rusiju u 2023. godini, nakon pada od 2,1 odsto prošle godine.

Tags
Back to top button