Podizanje kredita danas? Ovo je sve što treba da znate – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEKreditiLICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Podizanje kredita danas? Ovo je sve što treba da znate

Ukoliko planirate da podižete kredit danas ili u narednim mesecima, posebno obratite pažnju na sledeće stvari

Nije tajna da ove godine, zbog efekata ekonomske krize koja je zahvatila najveći deo sveta, mnogi građani sa mnogo više opreza gledaju na podizanje kredita.

Da se razumemo: oprez je uvek potreban, naročito kada je reč o ličnim finansijama. Međutim, odluka da li zaista želite da podignete kredit je isključivo na vama i ekonomske okolnosti uopšte ne moraju da imaju veze sa tim.

Bilo da je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, uvek je važnije da imate cilj zbog koga podižete kredit i da imate sredstva da ga otplatite. Na primer, ukoliko ste uspeli da pronađete stan kakav ste oduvek želeli, da li biste odustali zbog ekonomskih okolnosti ili ipak želite da iskoristite priliku i uz stambeni kredit rešite ovo pitanje?

Naravno, konačan odgovor znate samo vi, a mi vam danas donosimo nekoliko važnih saveta na šta treba posebno da obratite pažnju ukoliko podižete kredit u današnje vreme.

Pre svega, važno je da pre odlaska u banku date odgovor na ova pitanja:

  • Za šta mi tačno treba kredit?

Morate imati tačan cilj za koji podižete kredit, tj. da imate cilj za koji vam je potreban novac.

  • Da li bih mogao da imam realan problem da vratim ovaj kredit?

Kada date odgovor na prva dva pitanja, onda sledi odlazak u banku, a tu treba da obratite pažnju na sledeće stvari.

  • Vrsta kamate

Drugim rečima: fiksna ili varijabilna? Fiksna kamata se ne menja tokom čitavog perioda otplate. Sa druge strane, varijabilna kamatna stopa sadrži fiksni i promenjljivi deo, a ovaj drugi zavisi od stopa po kojima banke pozajmljuju novac jedna drugoj. Naravno, reč je o već euriboru, ali i domaćoj varijanti koja se naziva belibor.

  • Dinari kredit ili valutna klauzula?

Poslednjih godina se po pravilu gotovinski krediti uzimaju kao dinarski, ali situacija sa stambenim kreditima je drukčija. Mada postoje i stambeni krediti u dinarima, njihove kamate su uglavnom veće, a ročnost im retko ide preko 15 godina, što ih ne čini baš popularnima.

  • Troškovi pri uzimanju kredita

Raspitajte se detaljno o tome koji sve troškovi postoje tokom apliciranja za kredit, obrade kreditnog zahteva i otplate kredita. Ovde naročito treba obratiti pažnju na EKS ili efektivnu kamatnu stopu, koja predstavlja ukupnu cenu nekog kredita.

  • Uslovi za prevremenu otplatu

Otplata kredita pre vremena? Zvuči sjajno, a često i može biti odlična stvar. Međutim, ova mogućnost ponekad sa sobom nosi i dodatne troškove, pa zbog toga dobro proučite klauzulu u ugovoru o kreditu koja se odnosi na ovu mogućnost.

Izvor: Kamatica.com

Tags
Back to top button