Novi trend, milijarderi ulažu u nuklearnu fuziju – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Novi trend, milijarderi ulažu u nuklearnu fuziju

Džef Bezos (Jeff Bezos), Bil Gejts (Bill Gates), Mark Beniof (Marc Benioff), Sem Altman (Sam Altman), Vinod Khosla i Piter Tiel (Peter Thiel) samo su neki od milijardera koji su „zajahali talas investicija“ u tehnologiju koja, barem zasad, nije isplativa. Ipak, najbogatije ljude sveta, čini se, ta činjenica ne brine previše.

Suosnivač i direktor kompanije Salesforce, Mark Beniof, gradnju fuzionih reaktora naziva „veličanstvenim snom“.

– To je sveti gral. To je mitski jednorog. Nema ograničenja jednom kad je pokrenete – rekao je Beniof za The Wall Street Journal.

Beniof je investirao u američku kompaniju Commonwealth Fusion Systems (CFS) koja dizajnira i stvara kompaktne mašine za nuklearnu fuziju. Bil Gejts je takođe investitor u CFS, a osnivač Amazona, Džef Bezos, investirao je u kanadsku kompaniju General Fusion.

Šta je fuzija

Fuzija je proces koji se stalno odvija na Suncu. To je proces spajanja jezgara lakih atomskih elemenata pri čemu se oslobađa velika količina energije. Naučnici već otprilike 100 godina znaju da se energija nuklearne fuzije oslobađa na Suncu, a na Zemlji je pokušavaju razviti decenijama.

Jedno od najvećih postignuća u istraživanju fuzije dogodilo se u decembru prošle godine kad su naučnici iz Nacionalne laboratorije Lawrence Livermore došli na korak bliže prekretnici u stvaranju čistog i neograničenog izvora energije. To je bilo prvi put na Zemlji da je kontrolisana fuziona reakcija proizvela više energije nego što je potrebno za njeno pokretanje i održavanje.

Nuklearna fuzija je na glasu kao potencijalni izvor energije budućnosti zato što ne „proizvodi“ nuklearni otpad. Ali, verovatno će proći decenije pre nego što se uspe primeniti na komercijalnu proizvodnju električne energije.

Uprkos tome, sektor nuklearne fuzije doživeo je velik porast globalnih ulaganja u poslednjih nekoliko godina. Samo u 2021. uloženo je oko 2,8 mlrd USD u fuziju, u poređenju s oko 2 mlrd USD u prethodnoj deceniji.

Zarada

Beniof je rekao da je osoba koja ga je uverila da uloži u kompaniju koja se bavi komercijalizacijom nuklearne fuzije Vinod Khosla, suosnivač Sun Microsystemsa.

Khosla se među prvima zainteresovao za startup Commonwealth Fusion Systems (CFS), a u međuvremenu je postao investitor i u kompaniju Realta Fusion koja ima za cilj da razvije komercijalno održivu fuzionu tehnologiju koja bi mogla da pomogne u smanjenju globalnih emisija gasova staklene bašte.

– Finansijski ili izgubite jednom više novca ili možete zaraditi 1000 puta više novca. To je matematika fuzije – tako je Khosla objasnio svoja ulaganja u startape koji nastoje da komercijalizuju fuzionu energiju.

Sem Altman, suosnivač kompanije OpenAI koja je pokrenula četbot za veštačku inteligenciju ChatGPT, takođe ulaže u tehnologiju nuklearne fuzije. Altman je dosad uložio 375 mil USD u startap Helion Energy koji koristi tehnologiju zvanu magneto-inercijalna fuzija i tvrdi da će iduće godine pokrenuti prvu komercijalnu fuzionu elektranu na svetu. U istu su kompaniju uložili i osnivač PayPal-a Piter Tiel te suosnivač Facebooka Dastin Moskovic (Dustin Moskovitz).

U istraživanje nuklearne fuzije uključila se i Pentagonova Jedinica za odbrambene inovacije (DIU), sklopivši ugovor s kompanijom Ultra Safe Nuclear, koja proizvodi radioizotopnu bateriju veličine fudbalske lopte koju naziva EmberCore. DIU želi da stvori izvor nuklearne energije koji bi mogao osigurati električnu energiju iz uređaja veličine tostera ili mikrotalasne rerne u sledećih pet godina.

Ranije ovoga meseca, Američka nuklearna regulatorna komisija (NRC) najavila je promenu politike koja bi mogla da oblikuje svetsku energetsku budućnost. Odsad nuklearna fuzija u SAD-u više neće biti regulisana kao nuklearna fisija, proces koji stoji iza svih današnjih nuklearnih reaktora. Umesto toga, fuzioni reaktori biće regulirani pod istim režimom kao akceleratori čestica.

Biznis i finansije

Tags
Back to top button