Radna knjižica sa stažom u pet različitih zemalja – nije uvek problem za penziju – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Radna knjižica sa stažom u pet različitih zemalja – nije uvek problem za penziju

Ni radna knjižica sa stažom u pet različitih zemalja ne mora uvek da bude problem prilikom ostvarivanja prava na penziju.

Naime, ako postoji konvencija sa tim državama, dovoljno je samo da osiguranici podnesu zahtev u svojoj državi. S druge strane, oni koji su radili ili rade u zemljama sa kojima Srbija nema konvenciju moraće direktno da se obrate tamošnjim fondovima za penzijsko osiguranje.

Pravila nalažu da se zahtev za penziju isključivo podnosi u zemlji gde budući penzioner ima prebivalište, ali je važno da se navedu i sve države u kojima je ostvaren neki staž, što je neophodno da se dokaže priloženom dokumentacijom.

Ukoliko je budući penzioner radio u Srbiji, a kada je stekao uslov za penziju živi u drugoj državi, on zahtev za penziju podnosi fondu te države, a ona zatim obaveštava naš Fond PIO. Kada neko nema sve dokaze o radu u inostranstvu, onda bi trebalo da PIO fondu preciznije navede podatke o firmi, mestu i periodima rada. Sve ovo odnosi se na zaposlenje, ali i samostalnu delatnost, odnosno na svaki rad koji je prema pravnim propisima pojedine države predviđen kao obavezno penzijsko osiguranje.

Obaveza Fonda PIO je da pre svega utvrdi staž u Srbiji, pa ako je njegovo trajanje dovoljno za penziju, oni će doneti rešenje i utvrditi pravo na takozvanu samostalnu penziju. Za ovakvu prinadležnost staž ostvaren u inostranstvu nije potrebno uračunavati, pa zato i nije neophodna prethodna potvrda inostranog penzijskog fonda. Po donošenju rešenja u sve države u kojima je ostvaren staž uputiće se obaveštenje o zahtevu, uz potvrdu staža iz Srbije, kao i obaveštenje o konačnom postupku.

“Na osnovu dokumentacije inostrani penzijski fond sprovodi postupak prema propisima te države i na osnovu toga odlučuje o pravu na penziju”, kažu za Novosti u PIO fondu.

“To što su ispunjeni uslovi u Srbiji ne znači da su i u inostranstvu. Moguće je i obrnuto. Da se zbog povoljnijih uslova za penzionisanje ostvari inostrana, ali ne i domaća penzija.”

U slučaju da budući penzioner dobije srpsku, ali ne i inostranu penziju, potrebno je da po ispunjenju uslova za inostranu prinadležnost ponovo podnese zahtev i to opet u državi u kojoj živi, bez obzira na to što je reč o penziji iz strane zemlje. Isto tako, ako neko nema uslov za našu penziju, trebalo bi da zatraži potvrde staža iz svih zemalja u kojima je radio.

Sporazumi naše zemlje s drugima uređuju i pitanje preuzimanja navršenog staža koji je kraći od minimalnog propisanog trajanja za ostvarivanje ovog prava. Ta granica je najčešće 12 meseci, ali je u nekim državama i kraći staž dovoljan za penziju.

Tags
Back to top button