Kamate na stambene kredite skočile sa 2,66 na 6,29 odsto – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Kamate na stambene kredite skočile sa 2,66 na 6,29 odsto

Najvećem broju građana sa stambenim kreditom u Srbiji, a ima ih ukupno oko 150.000, mesečna rata veća je u proseku za oko 100 evra. I to je rast dobijen u prethodnih godinu dana. Zvanična statistika i više je nego neumoljiva i u procentima pokazuje rast koji je i veći nego duplo!

A to možda i nije najgora vest! Po svemu sudeći, rast kamata bi mogao da se nastavi izvesno vreme, a s njim i rast rata kredita i rast problema za prosečnog građanina sa stambenim kreditom.

Prema podacima Narodne banke Srbije, prosečna kamata na stambene kredite u evrima, kojih je oko 99 odsto od ukupnog broja, u aprilu prošle godine je iznosila 2,66 odsto. Godinu dana kasnije, dakle u aprilu ove godine, popela se na 6,29 procenata! U maju ove godine bila je 6,47 odsto, u junu 6,65 odsto, potvrđeno je za “Blic Biznis” u Narodnoj banci Srbije. I to je rast od više nego duplo za godinu dana!

U prevodu, za kredit od 30.000 evra, uz rok otplate od 30 godina, rata je povećana za oko 65 evra. Za kredit od 50.000 evra povećanje je 110 evra, a za 80.000 evra čak 170 evra!

Primer stambenog kredita od 30.000 evra

-Suma: 30.000 evra
-Rok otplate: 30 godina
-Prosečna kamata prošle godine: 2,66 odsto
-Rata prošle godine: 121 evra
-Prosečna kamata ove godine: 6,29 odsto
-Rata ove godine: 185,5 evra

Primer stambenog kredita od 50.000 evra

-Suma: 50.000 evra
-Rok otplate: 30 godina
-Prosečna kamata prošle godine: 2,66 odsto
-Rata prošle godine: 201,7 evra
-Prosečna kamata ove godine: 6,29 odsto
-Rata ove godine: 309,1 evra

Primer stambenog kredita od 80.000 evra

-Suma: 80.000 evra
-Rok otplate: 30 godina
-Prosečna kamata prošle godine: 2,66 odsto
-Rata prošle godine: 322,7 evra
-Prosečna kamata ove godine: 6,29 odsto
-Rata ove godine: 494,6 evra

Prema podacima Evropske centralne banke, prosečna kamata na stambene kredite u evrozoni u aprilu ove godine iznosila je (3,48 odsto) i to: Italiji (4,17 odsto), Nemačkoj (3,93) i Austriji (3,83), Francuskoj (2,62 posto). Rast je u ovim zemljama bio i više nego značajan, a veruje se da je razlog to što je u ovoim zemljama više fiksnih kredita. U prevodu manji broj stambenih zajmova je podleglo promeni stope nego što je to u Srbiji, gde je čak 99 odsto stambenih kredita sa promenljivom kamatom.

Iako prema statistici i dalje nema kašnjenja u otplati kredita, zabrinutost postoji. Euribor već godinu i po dana konstantno raste. Sada je na nivou od oko 4 odsto, a ne tako davno bio je i u minusu. Prevedeno na konkretne primere građana Srbije, rate su im za godinu dana porasle za oko 100 evra u proseku. Iznos naravno zavisi od dužine otplate, kamate, roka dospeća kredita… te je mnogima povećanje bilo i veće od 100 evra.

Otplata kredita još uredna, a dokle će – ne znamo

Kako je nedavno za “Blic Biznis” Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ocenio, vraćanje kredita kod privrede i stanovništva je tokom ove godine bilo uredno.

– Naravno da će do kašnjenja doći i da već dolazi jer rastu kamate poslovnih banaka, pre svega usled rasta referentnih kamatnih stopa centralnih banaka. ECB, koja utiče direktno na rast euribora, utiče takođe i na našu referentnu ili ključnu kamatnu stopu NBS. Pored činjenice da otežava vraćanje kredita valutnom klauzulom kod nas, a takva je većina, to posledično utiče i na belibor, odnosno kamatne stope na dinarske kredite i sve više otežava ukupnu otplatu kredita kod nas. Otplata kredita do sada je bila u tolerantnim okvirima i nadajmo se da će tako ostati i do kraja godine – objašnjava Živanović.

On kaže da visinu kamatne stope koju privreda i stanovništvo ne mogu da pokriju u ovom trenutku teško je predvideti, ali činjenica je da nismo daleko od toga.

Da li sada uzimati kredit i kakav?

Svi koji sada gledaju da reše stambeno pitanje nalaze se u velikoj dilemi: da li da uzimam uopšte kredit za stan, a ako već uzimam, da li mogu nekako da uštedim?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Banke su vratile u ponudu kombinovane kamatne stope, a poneke i fiksne, ali i odabirom ovih bankarskih proizvoda teško da možete da uštedite. Kombinovane kamate se silom prilika uvek kreću na nivou promenljivih kamata, a fiksne, ako ih i ima u ponudi, u ovim uslovima znače daleko veći trošak od varijabilne.

(Blic)

Tags
Back to top button