Srbija se zadužuje za još 340 miliona evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJANBSSLIDERSVE VESTI

Srbija se zadužuje za još 340 miliona evra

Srbija će emitovati dugoročne državne hartije od vrednosti, ukupne vrednosti 340 miliona evra.

Razlog zaduživanja je, osim ostalog, finasiranje budžetskog deficita, objavila je danas Nova ekonomija pozivajući se na vladine odluke, u koje je imala uvid.

Obveznice će biti prodate putem direktne pogodbe sa kvalifikovanim investitorom, a novo zaduživanje će služiti i za refinansiranje dospelih obaveza na osnovu javnog duga, kao i finansiranje tekuće likvidanosti i nabavka finansijske imovine. Obveznice će biti emitovane 23. avgusta, a podeljene su na dve emisije.

Prva grupa obveznica, ukupne vrednosti 250 miliona evra, dospeva u avgustu 2025, dok druga grupa, vrednosti 90 miliona evra, dospeva u avgustu 2026. godine.

Dugoročne državne hartije od vrednosti biće registrovane kod nemačke banke Deutsche Bank Aktiengesellschaft, koja će ujedno vršiti kliring i saldiranje.

Vlada Srbija je u junu usvojila Uredbu o opštim uslovima za emisiju i prodaju državnih hartija od vrednosti na primarnom tržištu, kojom je omogućeno da Vlada može da prodaje obveznice i direktnom pogodbom sa kvalifikovanim investitorom.

Izvor: Nova ekonomija

Tags
Back to top button