Broj IT oglasa u padu, a svaki četvrti kandidat za posao je žena – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Broj IT oglasa u padu, a svaki četvrti kandidat za posao je žena

Broj oglasa za IT pozicije u prvom kvartalu 2023. manji je za čak 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su najnoviji podaci sajta Helloworld.rs.

Iako je prethodna godina bila obeležena visokom tražnjom za IT stručnjacima i brzim rastom industrije, analiza pokazuje da se u 2023. traži manji broj senior IT stručnjaka u odnosu na prošlu godinu, dok su mediori postali prioritet poslodavcima. Prema podacima sa sajta Helloworld.rs, u prvom kvartalu 2023. čak 64 odsto svih oglasa upravo je namenjeno mediorima, 18 procenata seniorima, dok su ponude za juniore činile 15 odsto svih oglasa. U poređenju sa prošlom godinom, udeo oglasa za seniore se smanjio za 5 procenata, a udeo oglasa za juniore povećao se za 7 odsto.

Na prvom mestu najtraženijih pozicija su softver developeri, što nije iznenađujuće s obzirom na njihovu važnost u razvoju softverskih rešenja. IT help desk pozicija se takođe nalazi na visokom drugom mestu, dok se sistem administrator, frontend developer i Devops sistem administrator nalaze na trećem, četvrtom i petom mestu.

Kada je reč o tehnologijama, java skipt je najtraženiji programski jezik u prvom tromesečju 2023.

Takođe, analiza sajta pokazala je i da je značajan broj žena u potrazi za poslom u IT sektoru. Svaki četvrti kandidat koji traži posao na sajtu je žena.

(Politika)

Tags
Back to top button