Otvoreni Balkan: Smanjeno vreme transporta za pola, a troškovi za 80 odsto – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Otvoreni Balkan: Smanjeno vreme transporta za pola, a troškovi za 80 odsto

Sporazumi o trgovini robom u okviru Otvorenog Balkana smanjili su vreme trgovinskih procedura i transporta za 50 odsto, a troškovi su manji za 80 odsto, pokazuje istraživanje tri američke privredne komore, u Srbiji, S. Makedoniji i Albaniji.


Za sada, sporazum važi samo za robu biljnog i životinjskog porekla.

Prema rečima Amalije Pavić, izvršne direktorke Amčama Srbija devet od 10 kompanija u ove tri zemlje očekuje koristi za svoje poslovanje, a jedna trećina je govorila o povezivanju sa susednim zemljama, članicama EU.

Ona je ocenila da su neke vancarinske barijere koje CEFTA nije mogla da zaustavi, rešene Otvorenim Balkanom.

Istraživanje je pokazalo da Srbija ubedljivo prednjači u primeni Otvorenog Balkana.

Jedino Srbija je ukinula takse i naknade, doduše samo veterinarske. S druge strane, sve tri zemlje su sprovele mere na prihvatanju labaratorijskih analiza.

Ono što se u do sada nije desilo ni u Otvorenom Balkanu, niti u CEFTA-i niti u sklopu Berlinskog procesa, je slobodno kretanje kapitala i ljudi.

Anketa među privrdnicima je pokazala da je potrebna liberalizacija deviznih propisa. Kako je napomenula Pavić, Srbija i S. Makedonija ne dozovljavaju tzv „cash pooling“, odnosno mogućnost da kompanija koja posluje u regionu objedini sredstva filijala u zemljama regiona.

Ona je ocenila da svima smeta nedostatak slobode kretanja kapitala i da je poruka privrede da se napravi novi sporazum o kretanju kapitala.

Takođe, članice Amčama traže i da se olakšice u trgovini robom prošire i na drugu robu, kao i da se proširi broj ukinutih taksi i naknada.

Takođe pozivaju na izgradnju infrastrutkure, posebno granične, tako da na zajendičkimprelazima zaista budu samo jedna kontrola.

Takođe, smatraju da bi trebalo uskladiti zahteve za bezbednost i kvalitet proizvoda, s obzirom da je ova oblast neiscrpan izvor necarinskih barijera.

Danas

Tags
Back to top button