Prvostepene presude za čelnike Privredne banke i Farmakoma – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Prvostepene presude za čelnike Privredne banke i Farmakoma

Bivši vlasnik koncerna Farmakom Miroslav Bogićević prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora, a bivši predsednik izvršnog i kreditnog odbora Privredne banke Miodrag Salai na šest godina. Oni su osuđeni jer su oštetili tu banku za 3,3 milijarde dinara, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Na dve godine zatvora prvostepeno su osuđene članica odbora Privredne banke Aleksandra Janković i finansijska direktorka Farmakoma Olivera Đorđević.

Osuđenima će u kaznu zatvora biti uračunato vreme koje su ranije proveli u pritvoru, kao i mere zabrana napuštanja stana tokom 2014. i 2015. godine.

Protiv ove presude javni tužilac i okrivljeni mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Oštećena Privredna banka koja je u stečaju i treće lice na koje je prenet imovinskopravni zahtev, EOX Matrix, upućeni su na parnicu radi ostvarivanja imovinskopravnog zahteva, s tim što su dužni da u roku od 90 dana od pravnosnažnosti presude pruže dokaz o pokrenutom parničnom postupku.

Okrivljeni će morati da plate 50.000 dinara na ime paušala u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude, kao i troškove krivičnog postupka čiju će visinu sud naknadno odrediti.

Tužilaštvo za organizovani kriminal teretilo je Bogićevića i Salaija da su od marta 2012. do marta 2013. godine omogućili da Farmakom pribavi protivpravnu korist od 3,2 milijarde dinara, dok je Privredna banka pretrpela štetu od gotovo 3,3 milijarde dinara.

Beta

Tags
Back to top button