Predstavnici finansijskog sektora očekuju isti nivo inflacije i u 2024. godini – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Predstavnici finansijskog sektora očekuju isti nivo inflacije i u 2024. godini

Prema rezultatima Ipsos ankete, predstavnici finansijskog sektora, očekuju da će inflacija u martu 2024. godine biti na nivou od osam odsto, što je nepromenjena vrednost tokom prethodnih šest meseci, objavila je Narodna banka Srbije.

Kako je preneo RTS, prema rezultatima Bloomberg ankete iz aprila, očekivana inflacija za godinu dana unapred je niža i iznosi sedam odsto.

Kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika privrede su od septembra, takođe, stabilizovana i kretala su se oko nivoa od 10 odsto, što je ujedno i vrednost očekivanja koja je zabeležena u martovskoj anketi.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede znatno niža u odnosu na kratkoročna očekivanja.

Očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred su ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznosila su pet odsto, dok su za period od tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije, na nivou od četiri odsto, preneo je RTS.

Što se tiče srednjoročnih očekivanja privrednika, ona su ostala nepromenjena, i za period od dve godine unapred iznose sedam odsto, dok se za period od tri godine unapred nalaze na nivou od pet odsto.

Rezultati ankete koji se odnose na percepciju inflacije za dve i tri godine unapred ukazuju da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

RTS

Tags
Back to top button