Srbija u prva dva meseca zabeležila suficit od 163 miliona evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija u prva dva meseca zabeležila suficit od 163 miliona evra

Tekući račun platnog bilansa Srbije je u prva dva meseca ove godine bio u suficitu za 163 miliona evra, dok je u istom periodu zabeležen minus od 993 miliona evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije

Suficit je posledica međugodišnjeg rasta prihoda od 25 odsto i rashoda od svega pet odsto u ovom periodu.

U razmeni roba i usluga zabeležen je deficit od 540 miliona evra, naspram 1,35 milijarde evra deficita u prva dva meseca prošle godine. ovo je posledica rasta izvoza od 17,7 odsto, dok je uvoz povećan za 2,8 odsto.

Kod spoljnotrgovinske razmene robe minus je iznosio 1,16 milijardi evra, što je za 20 odsto manje nego prošle godine, dok smo u uslugama imali suficit od 617 miliona evra, skoro dvostruko veći nego u januaru i februaru 2022. Telekomunikacione i IT usluge su za dva meseca zabeležile izvoz od pola milijarde evra, za 44 odsto više nego u istom periodu lane.

Manjak u razmeni roba i usluga nadoknađen je u sekundarnom dohotku. To se pre svega odnosi na prihode od ličnih transfera iz inostranstva ka rezidentima Srbije neto 637 miliona evra, od čega su doznake radnika u neto iznosile 549 miliona evra i za 40 odsto bile veće nego u istom periodu prošle godine.

Strane direktne investicije u prva dva meseca iznosile su 401 milion evra neto, odnsno 431 milion evra bruto, što je rast od 1,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Od toga je 180 miliona evra reinvestirana dobit, 150 miliona je uložen novi vlasnički kapital i 101 milion evra se odnosi na dužničke instrumente.

Tags
Back to top button