Mogu li stranci biti pretnja domaćim radnicima – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Mogu li stranci biti pretnja domaćim radnicima

Liberalizacija ulaska stranih radnika očito je neophodna Srbiji, najviše zbog nedostatka domaće radne snage. Zbog toga je Vlada Srbije nedavno predložila Skupštini na usvajanje izmene dva zakona – o strancima i zapošljavanju stranaca.

Usvajanjem tih predloga biće omogućeno da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere koja se odnosi na odobrenje privremenog boravka i radne dozvole. Nakon toga, ukoliko budu ispunjeni zakonski uslovi, izdavaće se jedinstvena radnoboravišna dozvola. To znači da stranac više neće morati da ide u MUP-ovu Upravu za strance, kako bi podneo zahteva za izdavanje dozvole za privremeni boravak, dok poslodavac neće morati da odlazi u Nacionalnu službu za zapošljavanje da bi pribavio dozvolu za rad. Osim što će proces biti kompletno digitalizovan, uvodi se taj jedinstven akt, pa će stranci moći da se zapošljavaju sa jedinstvenom dozvolom, a ceo proces biće efikasniji i smanjivaće troškove privredi, potvrdila je nedavno Sanja Gavranović, predstavnica Ministarstva za rad i zapošljavanje.

Da su izmene i dopune zakona u načelu dobar potez vlade, uveren je Nenad Jevtović, direktor Instituta za razvoj i inovacije. On za „Politiku” naglašava da država time ide u susret ekonomskim kretanjima koja su aktuelna u Evropi i svetu.

– Najnovije zakonske izmene i dopune su velika šansa za ekonomiju Srbije, ali sve ovo može da ode i u pogrešnom smeru ukoliko se ne desi da država sve procese dobro ne isprati. Nužno je da vlada ima jasnu strategiju, da nadležne službe obavljaju svoj posao, da nam se ne bi dogodila supstitucija domaćih radnika stranim i da ne bi došlo do smanjenja prosečnih zarada u određenim delatnostima – napominje Jevtović.

Zbog novih zakonskih rešenja koja se nude kada je reč o zapošljavanju stranaca u Srbiji, domaća radna snaga može i te kako da bude ugrožena, ako se ne budu procesi dobro propratili, smatra Jevtović.

– Ponavljam još jednom, ukoliko ne budemo vodili pametnu politika kao što recimo radi Nemačka, koja tačno bira one radnike koji su im potrebni ili traži dokaz da na njihovom birou ne postoji Nemac koji bi mogao da dođe na to radno mesto na koje pretenduje stranac, naši radnici mogu postati ugroženi u sopstvenoj zemlji – poručuje direktor Instituta za razvoj i inovacije.

S druge strane, država podseća da postoje kvote u zapošljavanju stranaca u cilju zaštite domaćeg tržišta rada. Da bi se stranac zaposlio Nacionalna služba za zapošljavanje mora da izda saglasnost i to čini ako se utvrdi da na evidenciji nema domaćih državljana koji odgovaraju toj poziciji. Takođe, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu rada vlada može da ograniči zapošljavanje stranaca.

Glavna radna migracija u Srbiju dolazi iz Kine i Turske, a ti ljudi mahom rade na velikim građevinskim projektima što je, kako naglašava Jevtović, dokaz da u toj delatnosti Srbija nema dovoljno domaće radne snage.

– Ovo sve može da unapredi sivu zonu rada, može da je poveća, ukoliko nadležne službe proces ne isprate do kraja. Mislim da bi najveći uspeh ovih izmena zakona bio to da se strani radnici privuku i u druge oblasti, a ne samo u one u kojima ih sada ima najviše. Nama su potrebna visokoproduktivna radna mesta i kvalifikovani pojedinci koji će doći iz drugih država i doneti svoje znanje, kapital i kontakte u našu privredu – uveren je Nenad Jevtović.

Politika

Tags
Back to top button