Mali: Gradnja Nacionalnog stadiona i novog Ekspo centra počinje do kraja godine – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Mali: Gradnja Nacionalnog stadiona i novog Ekspo centra počinje do kraja godine

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će izgradnja Nacionalnog stadiona i novog najmodernijeg Ekspo centra od 150.000 metara, u Surčinu, početi do kraja godine.

Mali je rekao za Tanjug da će se novi Ekspo centar nalaziti odmah preko puta Nacionalnog stadiona, kao i da su na toj lokaciji već krenuli radovi na obezbeđivanju neophodne infrastrukture.

“Mi ćemo izgraditi potpuno novi Ekspo, odmah pored Nacionalnog stadiona, već su krenuli radovi na izgradnji infrastruktrure, već se pravi kamp i radnici su tamo i očekujemo u narednih desetak, petnaestak dana da će i konkretni radovi da krenu. Sada se nasipa zemlja, dovodi se trafo stanica, kanalizacija, vodovod i sve što je neophodno i očekujem da ćemo do kraja godine krenuti u izgradnju Nacionalnog stadiona i tog novog Ekspa”, naveo je Mali.

Ministar Mali, koji je predsednik Radne grupe za vođenje postupka kandidature grada Beograda za međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO Belgrade 2027, podsetio je da je nedavno otvoren i autoput od Surčina do Novog Beograda i dodao da će sa leve strane biti izgrađen i novi stadion.

“Beograd to zalužuje, šta god da neko kaže mi jesmo regionalni centar, vodeća ekonomija u regionu i hoćemo da imamo taj sajamski prostor koji odgovara jednom lideru u regionu”, naglasio je Mali.

Na pitanje zašto je važno da Beograd i naša zemlja dobiju organizovanje te izložbe 2027, Mali je istakao da bi to bila velika stvar, ne samo za Srbiju, već i ceo region.

“Velika je borba, to bi bila velika čast i stvar, to bi bio vrh jedne uspešne ekonomske politike i reformi, posle oko 15 godina, jer smo krenuli 2012. godine u reforme. Kada bismo bili domaćin te specijalizovane izložbe, ceo region postaje centar sveta te godine. Očekujemo oko dva ili tri miliona posetilaca, 110 ili 120 zemalja bi imalo svoje štandove i predstavljanje u Srbiji”, rekao je Mali.

Organizovanje izložbe bi bilo, dodaje, ogromno priznanje za sve što Srbija radi i prilika za dalju promociju i potpuno novi brend i sliku naše zemlje.

Napomenuo je da imamo četiri protivkandidata i da se svakog dana borimo da na najbolji način predstavimo našu zemlju i glavni grad.

Mali je izrazio očekivanje da će Srbija to uspeti, kao što je uspela i da izgradi brzu prugu, u šta je malo ko verovao.

“Da nije bilo odgovorne ekonomske politike ne bi bili u mogućnosti da se kandidujemo da budemo domaćini Ekspa, sada to možemo. Ako radite na pravi način, nijedan san nije nedostižan”, poručio je Mali.

Beograd i Srbija su, u okviru kandidature za Međunarodnu specijalizovanu izložbu Expo 2027, 12. aprila u Parizu bili domacini simpozijuma za delegate Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), koji je organizovan kako bi predloženi koncept, odnosno tema “Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve”, što detaljnije bio predstavljen delegatima Biroa.

Tanjug

Tags
Back to top button