U Berlinu kvadratni metar u proseku skuplji od šest hiljada evra – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

U Berlinu kvadratni metar u proseku skuplji od šest hiljada evra

Berlinsko tržište nekretnina je toliko prenapregnuto da se čini da je naglo povećanje troškova iznajmljivanja samo nakratko zakočilo rast cena.

Troškovi kupovine novoizgrađenog stana u nemačkoj prestonici porasli su za 0,8 odsto u poslednjem tromesečju, delimično preokrenuvši dramatičan pad zabeležen u prethodna tri meseca, prema podacima koje je za Bloomberg sakupila firma za oglašavanje nekretnina Immobilien Scout.

Kvadratni metar se sada prodaje u proseku za 6.093 evra, što je oko 100 odsto više nego pre samo sedam godina.

Decenijski rast cena stambenih nekretnina u Nemačkoj naglo je zaustavljen prošle godine nakon što je Evropska centralna banka krenula u niz povećanja kamatnih stopa. Ti potezi su udvostručili — a ponekad čak i utrostručili — stope na hipotekarne kredite za kupce kuća, zbog čega su mnogi izašli sa tržišta i uzrokovali pad traženih cena širom zemlje.

Cene postojećih stanova u Berlinu pale su drugi kvartal zaredom, pokazuju podaci Immobilien Scout-a. Međutim, taj pad — 0,3 odsto — bio je izuzetno mali i usledio je nakon pada od 5,3 odsto u prethodnom kvartalu, što ukazuje da će se i ovaj razvoj verovatno uskoro preokrenuti.

Ako i kada bude, vratiće se na ranije trendove. Dok je decenija niskih kamatnih stopa dovela do porasta cena nekretnina širom Nemačke, na nekoliko mesta je došlo do tako dramatične eksplozije kao u Berlinu, gde je stambeno zbrinjavanje poznato.

Nemačka prestonica se već dugo suočava sa ozbiljnom neusklađenošću između ponude i potražnje na svom tržištu iznajmljivanja, a vladini podaci pokazuju da je oko 26.000 ljudi u Berlinu početkom prošle godine spavalo u skloništima, “kauč surfovalo” ili na neki drugi način nije imalo fiksnu adresu. Neki istraživači procenjuju da bi grad morao da izgradi više od 100.000 stanova da bi zadovoljio potražnju.

Nedostatak stambenog prostora doveo je do povećanja kirija, što je zauzvrat povećalo cene koje se plaćaju za zgrade. S obzirom da je inflacija nedavno dostigla rekordne visine, vlasnici su bili u iskušenju da prekrše oštre berlinske propise o kontroli cena i još više naplaćuju iznajmljivače.

Drugi industrijski izvori takođe ukazuju da se nemačko tržište stambenih nekretnina već vratilo u prethodnu eru stalnog povećanja cena.

Indikator cena kuća Europace, koji prati stambene nekretnine u Nemačkoj, zabeležio je porast iz meseca u mesec u februaru, prekinuvši niz od sedam uzastopnih padova koji je počeo prošlog jula.

Biznis.rs

Tags
Back to top button