Mali: Cilj je da do 2030. godine 45 odsto proizvodnje struje dolazi iz obnovljivih izvora – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Cilj je da do 2030. godine 45 odsto proizvodnje struje dolazi iz obnovljivih izvora

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, nastavlja da beleži dobre ekonomske rezultate, da se nije odustalo ni od jednog kapitalnog infrastrukturnog projekta, kao i da se radi na reformi i modernizaciji energetskog sektora, što će doprineti daljem rastu i razvoju zemlje.

„Želimo da EPS bude lider i lokomotiva rasta ne samo energetskog sektora već cele Srbije. Ne možemo bez jakog EPS i važno je naglasiti da EPS ostaje srpski, tu nema sumnje“, rekao je Mali na TV Hepi.

Kako je rekao, cilj je da do 2030. godine 45 odsto proizvodnje struje dolazi iz obnovljivih izvora energije, a za to je neophodan jak EPS.

On je poručio da je kriza pokazala koliko je bilo važno što je izgrađen Južni tok za gas.

„Pitanje je da li bismo imali grejanje ove zime da to nismo uradili. Ništa što radimo nije slučajno, energetika u celom svetu, pored hrane i zdravstva, postaje treći stub prema kome se bogatstvo i snaga zemlje prepoznaju“, rekao je Mali.

On je rekao i da se uprkos velikoj ekonomskoj krizi nije odustalo ni od jednog kapitalnog projekta.

Ministar je istakao da veliki kapitalni projekti doprinose rastu BDP, zapošljavanju, budžetu što dalje obezbeđuje rast plata, penzija, više novca za izgradnju puteva.

Povodom nedavne posete Misije MMF Srbiji, Mali je ocenio da je važna vest da je prva revizija aranžmana s tom međunarodnom finansijskom institucijom uspešno okončana.

„Ekonomski stojimo mnogo bolje nego razvijenije zemlje. Svaki makroekonomski indikator pokazuje da smo apsolutno stabilni“, poručio je Mali.

On je istakao da je rast BDP prošle godine iznosio 2,3 odsto i da je Srbija prvi put premašili 60 milijardi evra vrednosti svega što se proizvede.

„U doba najveće ekonomske krize, Srbija i dalje raste. Tokom 2020. i 2021. godine kumulativno srpska ekonomija je rasla najbrže u Evropi, ne računajući Irsku koja ima poseban obračun BDP, a uz to smo sa devet milijardi evra pomogli privredu i građane“, rekao je Mali.

Uz sve to, rekao je, Srbija javni dug drži na nivou od 50,7 odsto, što je ispod nivoa Mastrihtskog dogovora, ali i daleko ispod nivoa proseka zaduženosti zemalja EU koji iznosi oko 95 odsto.

Mali je ukazao i na rekordno nisku stopu nezaposlenosti od 9,4 odsto prošle godine, koju je uporedio sa 2012. godinom kada je iznosila 25,9 odsto.

„Srbija je postala atraktivna, stabilna, zemlja koja je prošle godine privukla 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, odnosno 3,9 i 3,8 milijardi evra u dve godine pre toga“, rekao je Mali.

On je istakao i da su posledice konflikta u Ukrajini dalekosežne, te da Srbija ne može biti izuzeta od njih, budući da se ekonomski puno oslanja na EU, ali da je dobra politika diversifikacije koju vodi.

„Sve to nije slučajno, kada vodite ekonomsku politiku odgovorno, nema slučajnih odluka, improvizacije, svaka odluka koju smo doneli imala je smisla“, poručio je ministar finansija.

„Ove godine u decembru očekujem da prosečna plata dostigne 830-840 evra, prošlog decembra iznosila je 718 evra“, rekao je Mali.

On je istakao i da je Srbija sa 417 milijardi dinara u ovom trenutku na računu potpuno stabilna i likvidna.

Danas

Tags
Back to top button