Odlazak Pilata i Rivere: Evo šta to znači za odbor koji drži na okupu evropske finansije – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Odlazak Pilata i Rivere: Evo šta to znači za odbor koji drži na okupu evropske finansije

Odlazak dvojice uticajnijih članova tela koje je vodilo blok kroz nestabilne ekonomske vode, priča je o intrigama, neverovatnom prijateljstvu i sklapanju zakulisnih dogovora koja ulazi u srž toga gde se zaista nalazi politička moć u EU, piše Politiko.

Iznenadni odlazak italijanskog i nemačkog ekonomiste Alesandra Rivere i Karstena Pilata, ostavlja prazninu u centru donošenja odluka u EU i to u vreme kada se vlade bore sa rekordnom inflacijom, suočavaju se sa potencijalnom bankarskom krizom i prepiru oko toga kako da promeniti pravila potrošnje EU, navodi briselski portal.

Rivera i Pilat su bili članovi Ekonomsko-finansijskog komiteta (EFC), i njegovog “manjeg rođaka” samo u evrozoni – Radnoj grupi Evrogrupe. Retko su se pojavljivali u javnosti, još ređe objavljivali saopštenja ili privlačili pažnju. Dok su legendarne prostorije pune dima u kojima su živeli njihovi prethodnici odavno izgubljene u istoriji, cenkanje i poverljivost ostali su isti.

Oni koji su radili sa njima, kažu da je izuzetna lična hemija ovog dvojca – uprkos suprotstavljenim pozicijama njihovih vlada – pomogla da se premosti jedna od najozbiljnijih podela u bloku.

Članovi EFC-a, koji predstavljaju 27 vlada EU, imaju jednostavan zadatak: da sklapaju dogovore jedni sa drugima kako bi njihovi izabrani gospodari, ministri finansija, mogli da ostanu podalje od blatišta.

Pošto im nije dozvoljeno da razgovaraju sa medijima, Politiko je tekst o odlasku dvojice zakulisnih “kraljeva” sastavio razgovarajući sa zvaničnicima koji su tražili da ostanu anonimni.

Rivera i Pilat, rekao je jedan od ovih zvaničnika, bili su “izuzetno dobri u rešavanju problema”. Morali su da budu – posebno kada su neke od tih problema izazvale upravo vlade za koje su radili i koje su bile u velikom ekonomskoj i političkom sukobu.

Italija, predvođena Đorđom Meloni, opterećena je dugovima, decenijama niskog rasta i izložena je stalnom riziku da je investitori odbace. Nasuprot tome, Nemačka je, sada pod koalicijom socijaldemokrata, liberala i zelenih, dugo bila opsednuta uravnoteženim budžetom dok je uživala u visokom investicionom rejtingu i funkcionisala je kao glavni prinudni organ u bloku.

Nekako su se Rivera, čija porodica vuče korene iz italijanskog plemstva, i Pilat, dugogodišnji briselski veteran koji je toliko upoznat sa pozadinskim kanalima Evrope da ga je nemačka vlada izvukla iz penzije, dobro slagali. Zajedno su prevazišli prepreke i spojili dve krajnosti ekonomske politike EU. Govoreći za Politiko, Rivera je pohvalio Pilata kao “nekog sposobnog za iskrene reči”, što je redak kvalitet u državnoj službi gde je suština često skrivena u diplomatskom govoru. Sa druge strane, Nemac je za Politiko rekao da se nada da će Rivera ostati na svom položaju kada Melonijeva dođe na vlast, nazvavši ga “bastionom postojanosti u burnoj italijanskoj politici”. Ne samo da mu se želja nije ispunila, već je i on “skliznuo”.

Uprkos tome što su apolitični državni službenici, obojica su postali žrtve sve grozničave politike kod kuće. Meloni je 52-godišnjeg Riveru otpustila bez objašnjenja. Slično, nemački ministar finansija Kristijan Lindner najavio je prevremeni odlazak Pilata (66), kao deo napora da se partijski lojalisti dovedu na čela mesta u ministarstvu.

Za one koji bezlične zvaničnike vide kao obične tehnokrate, priča služi da podvuče kako, za skrivene ruke vlade, ličnost mnogo znači, tvrdi Politiko.

“Individualni kvalitet je od suštinske važnosti”, rekao je Tomas Vizer, austrijski ekonomista i dugogodišnji predsednik grupe tokom turbulentnih godina dužničke krize u evrozoni.

On je nadgledao grupu koja je postala ključna u spasavanju valutne unije i skiciranju neviđenih paketa pomoći zemljama kao što su Grčka, Irska i Španija u prvoj polovini prošle decenije.

“Morate biti u toku sa tehničkim detaljima različitih dosijea, ali važno je imati visok stepen društvene inteligencije”, rekao je on.

“Ne radi se samo o ‘Mogu li da pročitam sažetak i kažem šta je moja pozicija?’… već ‘Kako da ubedim što više mojih kolega da odu što dalje sa mnom, umesto da idu svojim putem?”

Iako su sastavni deo načina na koji funkcioniše EU, tela u senci poput EFC-a mogu istaći potrebu za većom transparentnošću.

Ali, barem za Vizera, kada vlade rade na tako osetljivim temama, od vitalnog je značaja da se ljudi poput Rivere i Pilata drže podalje od javnosti. U stvarnosti, to je jedini način na koji se poslovi mogu obaviti.

“Što su takvi pregovori poverljiviji, državama članicama i političarima je lakše da promene svoj stav i krenu ka određenom kompromisu”, rekao je on.

Što se tiče Italijana i Nemca, njihovi odlasci predstavljaju dodatnu prepreku za tekuće pregovore o fiskalnim pravilima EU.

Komisija je krajem prošle godine iznela ideje o tome kako želi da reformiše takozvana pravila o dugu i deficitu. Dok Berlin nerado daje Komisiji previše slobode da odredi dinamiku smanjenja duga, Rim želi da osigura da nova pravila neće uvesti novu eru štednje.

Bio je to tipičan projekat u kojem su Rivera i Pilat briljirali. Sada će posao oko kompromisa pasti na njihove zamene.

“Ove dve zemlje imaju veliki broj odličnih kandidata među kojima mogu da biraju, nikada nisam video nekompetentnu osobu”, rekao je jedan zvaničnik.

Italijana je 2018. godine na čelno mesto generalnog direktora Trezora imenovao tadašnji premijer Đuzepe Konte. Više od 20 godina u tom ministarstvu vodio je pregovore sa Briselom o spasavanju italijanskih banaka.

Riverina zamena je Rikardo Barbijeri, bivši glavni ekonomista ministarstva finansija, siguran par ruku i signal za kontinuitet na tržištima.

Pilat je bio na čelu odeljenja za ekonomsku politiku Saveta EU 13 godina: njegov prvi sastanak ministara finansija poklopio se sa kolapsom američke investicione banke “Liman braders” 2008. koji je izazvao poslednju krizu. Lindner ga je izvukao iz penzije 2022. godine, ali ga sada opet vraća.

Pilatov posao je pripao Hajku Tomsu, karijernom diplomati koji je služio kao šef kabineta bivšeg ministra inostranih poslova Gvida Vestervelea. Obavljao je uloge u Briselu, nedavno kao zamenik nemačkog izaslanika pri NATO-u. On je maratonac, što bi moglo biti od koristi tokom dugih pregovaračkih sesija.

Novosti

Tags
Back to top button