Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

U opštini Lapovo puštena je u rad najveća solarna elektrana u Srbiji snage 9,9 megavata, koja će strujom moći da snabdeva oko 2.100 domaćinstava.

Solarnu elektranu ‘DeLasol’ izgradila je kompanija MT-KOMEX, a prostire se na 12,5 hektara.

Ova elektrana biće najveća u Srbiji po veličini i po snazi i na godišnjem nivou će proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije dovoljnu za oko 2.100 domaćinstava, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Za izgradnju ove solarne elektrane korišćeni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije.

„Saradnja i sinergija javnog i privatnog sektora važne za veću sigurnost snabdevanja i za uspešnu zelenu energetsku tranziciju“, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović koja je prisustvovala puštanju u rad najveće solarne elektrane u Srbiji.

„Pored toga što se privode kraju i neki veliki projekti iza kojih stoji država i otpočinju novi, važno je i da imamo ambiciozne i velike projekte koje realizuje privatni sektor. Solarna elektrana ‘DeLasol’ je najveća solarna elektrana u Srbiji i primer kako korišćenjem solarne energije možemo u isto vreme unapređivati i sigurnost snabdevanja električnom energijom i zaštitu životne sredine“, rekla je Đedović.

Ministarka je dodala da će izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiti sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, čime se otvara put da u narednih nekoliko godina naše kapacitete iz solara i vetra povećamo oko tri puta.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button