EPS u 2023: Izvoz struje i 55 miliona evra profita – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

EPS u 2023: Izvoz struje i 55 miliona evra profita

U trgovini strujom na slobodnom tržištu u ovoj godini, EPS je u plusu 55 miliona evra, što je pet miliona evra više od planiranog, saopštio je EPS.

Za godinu dana situacija se potpuno preokrenula i EPS je sada vodeći izvoznik struje u regionu, kaže Miroslav Tomašević, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije.

U trgovini na slobodnom tržištu u ovoj godini EPS je u plusu od 55 miliona evra i to je pet miliona evra više od planiranog. U četiri dana aprila EPS je u prodaji na veletržištu zaradio četiri miliona evra, navedeno je u saopštenju EPS-a.

Ističe se da i proizvodni sektor EPS-a može da se “ponosi tromesečnim podacima. U prva tri meseca ove godine proizvodnja električne energije u kapacitetima EPS-a dostigla je 9,76 milijardi kilovat-sati i veća je za 17 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine”.

Hidrološka situacija je znatno bolja nego 2022. godine i u poređenju sa prvim kvartalom prethodne godine, hidroelektrane EPS-a su proizvele 32 odsto više električne energije. I dunavske i drinske hidroelektrane maksimalno koriste dotoke, a stručno upravljanje ovim kapacitetima doprinosi dobrim rezultatima u proizvodnji.

I termokapaciteti ostvaruju dobre rezultate i rezultat je bolji za 10 odsto nego u prvom kvartal 2022. Za hidroelektrane “Zvornik” i “Đerdap 2” mart je mesec rekorda. HE “Zvornik” ostvarila je rekordnu mesečnu proizvodnju od 79,3 miliona kilovat-sati, dok će za HE “Đerdap 2” mart 2023. godine biti zapisan po mesečnom rekordu od 173,78 miliona kilovat-sati.

“U martu su obe hidoelektrane imale i dnevne rekorde u proizvodnji, a očekuje se da će dobar hidrološki trend biti nastavljen i narednih dana. Za HE ‘Zvornik’ ovi rezultati su još jedna potvrda uspešno urađene revitalizacije koja je našoj najstarijoj HE na Drini donela dodatnih 30 megavata snage”, naveo je EPS u saopštenju.

RTS

Tags
Back to top button